Filli na čelu RTVS

Foto: Žurnal24 main STAVBA RTVS BOBO
Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je za novega generalnega direktorja zavoda imenoval Marka Fillija. Pojavili so se dvomi o pravilnosti imenovanja.
Oglej si celoten članek

Odločanje o imenovanju direktorja je bilo že dvakrat preloženo, delovno in socialno sodišče v Ljubljani pa je pred kratkim ugodilo ugovoru, ki ga je RTVS vložila zoper sklep o zadržanju postopka izbire direktorja zavoda.

Eden izmed kandidatov za generalnega direktorja RTVS Marko Makarovič je predlog za izdajo začasne odredbe na sodišče vložil po tem, ko je komisija RTVS njegovo prijavo na razpis za generalnega direktorja RTVS zavrnila kot nepopolno, programskemu svetu pa v imenovanje kot edinega kandidata, ki izpolnjuje vse pogoje, predlagala Marka Fillija. Sodišče je predlog Makaroviča zavrnilo, a mu je kasneje pritrdilo višje sodišče, na kar pa se je pritožila RTVS.

Dvom v pravilnost imenovanja
Odvetnik Ivan Kukar, ki zastopa RTVS, je sicer po koncu današnje seje programskega sveta zavoda opozoril svetnike, da razglasitev ni potekala pravilno, saj da je v nasprotju s statutom in poslovnikom zavoda.

Statut Radiotelevizije Slovenije (RTVS) in poslovnik programskega sveta zavoda za imenovanje generalnega direktorja namreč zahtevata glasove večine vseh članov programskega sveta, medtem ko zakon o RTVS zahteva glasove večine navzočih svetnikov na seji.

A pravni strokovnjak Rajko Pirnat meni, da je v primeru neusklajenosti zakona s statutom oziroma pravilnikom treba upoštevati določbe zakona, saj je ta hierarhično višji predpis.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.