Filozofa o sodobnih problemih

Foto: Žurnal24 (Foto: BOBO)
Žižek in Finkielkraut sta se strinjala, se "idealni zakon" med kapitalizmom in demokracijo začenja rušiti.
Oglej si celoten članek

Francoski inštitut Charles Nodier je nocoj v Ljubljani organiziral pogovor dveh filozofskih mislecev svetovnega formata. Soočila sta se Slovenec Slavoj Žižek, ki vidi izvor številnih problemov današnjega sveta v kapitalizmu, in Francoz Alain Finkielkraut, ki je oster kritik komunizma.

Med pogovorom, ki ga je vodila novinarka Aude Lancelin s francoskega tednika Le Nouvel Observateur, so se sogovorniki lotili različnih aktualnih tem, od krepitve potrošniške kulture, naraščanja populizma in antisemitizma v Evropi do gospodarske krize in podnebnih sprememb.

Sogovornika sta se med drugim strinjala, da se "idealni zakon" med kapitalizmom in demokracijo začenja rušiti. Povezovanje demokracije in tržne ekonomije ne more rešiti vprašanj, ki jih postavlja globalizacija, zato se pojavljajo nove ideje, med drugim se obuja ideje komunizma, kjer pa se pogosto pozablja, da je komunizem povzročil ljudem veliko nesreče. "Ideja ni kriva, a v njenem imenu je bilo narejenih veliko zločinov," je izpostavil Finkielkraut.

"Evropa je hkrati poznala fašizem in komunizem in je težko sprejela ti dve bolečini in ju spravila. Ta travmatizem je pripomogel k temu, da so se pozabile določene krivice in se spremenile v nostalgijo," je še menil. Po njegovih ocenah je eden glavnih problemov komunistične ideje ta, da ne išče rešitve problemov, ampak išče sovražnike, na katere zvrača odgovornost za probleme.

Po mnenju Žižka pa je to tipično razmišljanje liberalnega kapitalizma. "Če kje vidim danes poenostavljanje, je ravno v liberalni vojni proti terorju," je dejal. To vodi do rasnega razlikovanja, tudi nestrpnosti, zato je danes med drugim zelo aktualno vprašanje ustrezne oblike multikulturalizma.

Sogovornika sta se strinjala, da čisti multikulturni model, kjer velja, da so vse kulture v enakem položaju, ne more delovati. "Vse relativno uspešne multikulturne države delujejo tako, da je ena kultura vodilna in daje smernice ostalim, kako sobivati," je dejal Žižek. "A vprašanje je, kaj naj bo vodilna kultura, kakšna bodo tista nezapisana pravila, ki jih vsi spoštujemo," je dodal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.