Francozi ovadili Teš

Foto: Žurnal24
V današnjem tiskanem Žurnalu24 preberite: Teš 6. Za hladilni sistem izbran ponudnik, tri milijone dražji od najcenejšega. Odziv Rotnika: Na izbiro ne vpliva zgolj cena.
Oglej si celoten članek
Foto: Žurnal24

Najugodnejši. Odvetnik Boštjan Penko je v četrtek po pooblastilu francoskega konzorcija Hamon na okrožnem tožilstvu v Celju vložil kazensko ovadbo zoper več fizičnih in dve pravni osebi zaradi hladilnega sistema bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj (Teš).

Čeprav so na razpisu iskali najugodnejšega ponudnika, je po papirjih, ki jih hranimo v uredništvu, izbrani ponudnik za več kot tri milijone dražji od cenovno najugodnejšega.

Ovadeni zaposleni v Tešu
Razpis je izšel 11. novembra lani, Penko pa poudarja, da je bilo v razpisnih pogojih določeno, da bo za hladilni sistem bloka 6 izbran najugodnejši ponudnik. V uredništvu hranimo dokumentacijo, iz katere je razvidno, da so se prijavili štirje ponudniki. Poleg Hamona, konkuriral je skupaj z SCT, konzorcij Rudis SPX, ki je posel dobil, GEA Energietechnik Gmbh in SPIG&Uniserv. Ponujene cene so bile med dobrimi 19 in 42 milijoni evrov.

Penko pojasnjuje, da njegov klient Hamon meni, da nihče ni mogel biti ugodnejši po vseh razpisanih merilih. Prepričani so, da je bilo pri izbiri storjeno kaznivo dejanje pristojnih za izdelavo projekta, izbiro izvajalca in podpis pogodbe. Gre tako za zaposlene v Tešu kot zunanje sodelavce.

Ker je Hamonov partner v poslu SCT, je neuradno iz krogov blizu Teša slišati, da naj bi se bivše vodstvo Holdinga Slovenskih elektrarn tajno sestajalo z Ivanom Zidarjem.

Rotnik od včeraj do danes našel pojasnila
"Razpis je bil zastavljen zelo transparentno, objavljen je bil – kakor vsi drugi v glasilu EU," nam je sinoči prek SMS skopo zagotovil odstavljeni direktor TEŠ Uroš Rotnik. Povedal je še, da mu je sedanje vodstvo odvzelo vse pravice za elektronski dostop do vpogleda v dokumentacijo.

Rotnik, ki je menda na dopustu, je čez noč za nas našel dodatna pojasnila na izbor: "Cena ponujenega hladilnega sistema je le eden od kriterijev za izbiro najugodnejšega ponudnika, kar je razvidno tudi iz razpisa, ki je bil objavljen v Uradnem listu EU jeseni 2009 ob predhodni uskladitvi s finančno institucijo, ki bo financirala projekt. Pri projektu TEŠ 6 je bil ves čas naš glavni cilj, da bi bila lastna cena proizvedene elektrike iz TEŠ 6 čim nižja. Pri TEŠ 6 so namreč poleg cene opreme pomembni tudi številni drugi dejavniki: kakovost opreme, kvaliteta tehnologije, strošek energentov, strošek porabe elektrike za lastni pogon in strošek vzdrževanja. Ali, če si pomagam s prispodobo, če kupiš najcenejši avto in potem daš veliko denarja za vzdrževanje in gorivo, si se zagotovo odločil slabše, kot če bi kupil dražji avto, ki pa je cenejši za vzdrževanje in je njegova poraba goriva bistveno manjša.
 
Tudi pri izbiri izvajalca za hladilni sistem je bila ob ceni gradbene izvedbe ovrednotena kakovost tehnologije, s tem pa tudi stroški obratovanja sistema in poraba energije za to funkcionalno tehnološko enoto. Postopek izbire je šel pred končnim podpisom direktorja TEŠ skozi različne faze odobravanja strokovnjakov iz skupine HSE, in to na tehnični komisiji, glavni komisiji, odboru za aktivni nadzor in nadzornem svetu TEŠ. Zato sem prepričan, da je bil izbrani ponudnik tudi najugodnejši, o čemer se je mogoče prepričati v dokumentaciji TEŠ. Žal pa do nje nimam več dostopa, da bi postregel z natančnejšimi podatki."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.