Furs napoveduje velike novosti

Prve novosti bomo davkoplačevalci opazili že čez tri tredne.
Oglej si celoten članek

Finančna uprava se je lotila obsežne prenove eDavkov.

Prenova bo zajemala več faz. Od 8. julija dalje bodo zavezancem na voljo grafično prenovljeni eDavki, pri katerih bo na novo strukturirana vsebina strani.

Do informacij bodo zavezanci po novem dostopali preko nova sheme opisa storitev. To pomeni, da bodo imeli na enem mestu opis storitve, ki jih bo vodila do oddaje obrazca. Zaradi tega bomo s spletne strani postopoma umikali obrazce. Tako imenovani zaprti del eDavkov, ki ga povečini uporabljajo podjetniki in podjetja, je za zdaj deležen grafične prenove.

S tem pa prenavljanje eDavkov še ne bo zaključeno. Konec leta bo fizičnim osebam na voljo mobilna aplikacija eDavki.

Med številnimi novimi funkcionalnosti bo mobilna aplikacija ponujala tudi personalizirani koledarček, preko katerega bodo zavezanci prejemali obvestila o svojih konkretnih obveznostih in pravicah (npr. obvestilo o izteku roka plačila določenega davka).

"V naslednjem letu se bo začela tehnična nadgradnja sistema eDavki, pri tem pa bomo postopoma uvajali številne poenostavitve, ki bodo zavezancem olajšale uporabo sistema," sporočajo s Fursa.

furs Med novostmi med drugim načrtujejo storitev za spletno prijavo in e-podpis SI-PASS, na podlagi katerega bodo lahko sistem eDavki nemoteno uporabljali vsi davčni zavezanci, ne glede na to kakšen računalnik ali operacijski sistem uporabljajo.

"eDavki, ki jih davčni zavezanci uporabljajo že od leta 2003, bodo tako deležni prve večje prenove, čeprav sistem stalno nadgrajujemo in posodabljamo z novimi funkcionalnostmi. Pred leti smo tako naprimer v sistem vključili elektronsko vročanje dokumentov, fizične osebe pa se lahko od letošnjega leta v sistem prijavljajo ne le s certifikatom, temveč tudi z uporabniškim imenom in geslom," poudarjajo dacarji.

Trenutno sistem uporablja več kot 50 tisoč fizičnih oseb in vsi podjetniki in podjetja, ki morajo s FURS poslovati elektronsko na podlagi zakona.

Tudi zaradi omenjenih novosti sistem eDavki vsako leto uporablja več davčnih zavezancev. V letošnjem letu je vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane preko sistema eDavki oddalo 40.196 zavezancev, kar je 82,5 % več kot leto prej. Z napovedanimi novostmi pričakujejo, da se bo trend povečanja uporabe sistema eDavkov še stopnjeval.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 23:05 20. Junij 2018.

    Kot je to v običajno, bo moral povprečen človek za delovanje najeti Billa Gatesa.

  • 13:31 20. Junij 2018.

    Ugotavljam ,da davkoplačevalci premalo agresivno pritiskajo preko svojih sindikatov na FURS in da imajo slednji ogromne rezerve ,ki jih uporabljajo …

  • 10:20 20. Junij 2018.

    glavno, da bo oblikovna posodobitev. to je res nujno potrebno... me zanima, kateri znanec je dobil tole naročilo...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.