Galaktični kanibalizem

Foto: Žurnal24 Galaksija Andromeda se še vedno širi in pri tem požira druge.
Velika galaksija Andromeda se širi z uživanjem zvezd iz drugih galaksij, so astronomi razkrili v zadnji številki revije Nature.
Oglej si celoten članek

Mednarodna skupina raziskovalcev je med kartografiranjem Andromede odkrila zvezde, ki naj bi bile ostanki pritlikavih galaksij. Sumi o takšnem zvezdnem kanibalizmu so obstajali že prej, omenjena skupina pa je z izjemno natančnimi preiskavami dobila slike, ki so potrdile takšne domneve.

Zvezdna požrtija
Potrdili so hierarhičen model nastajanja galaksij, ki predvideva, da so velike galaksije obdane z ostanki manjših galaksij, "požrtih" med širjenjem velikank. Med podrobnim preiskovanjem zunanjega roba Andromede so odkrili zvezde, ki niso mogle nastati znotraj galaksije.

Pauline Barmby, zvezdoslovka s kanadske univerze Western Ontario, je za BBC pojasnila, da vzorci orbit zvezd razkrivajo njihov izvor. "Andromeda je tako blizu Zemlje, da lahko razločimo vse zvezde v njej," pojasnjuje Barmbyjeva. "Ko opaziš nekakšno gmoto zvezd tako daleč na njenem robu, pri tem pa imajo enako orbito, je jasno, da niso tam od nekdaj."

Galaktična arheologija
Galaksija Andromeda, ki je od Zemlje oddaljena približno 2,5 milijona svetlobnih let (kar pomeni, da ta hip vidimo podobo galaksije izpred 2,5 milijona let), se po trditvah znanstvenikov še vedno širi. Tako so opazili "tok zvezd", ki se razprostira iz bližnje galaksije Triangulum proti Andromedi.

Dr. Scott Chapman, raziskovalec astrofizik na inštitutu za astronomijo Univerze v Cambridgeu, ugotavlja, da se bosta na koncu galaksiji popolnoma združili. "Ironično je, da nastajanje in izginjanje galaksij očitno nastopata z roko v roki," ugotavlja Chapman.

Astrofizik Nickolay Gnedin s čikaške univerze, ki sicer ni sodeloval v omenjeni raziskavi, pa je njene rezultate komentiral kot zanimiv prikaz "galaktične arheologije na delu".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.