Vlada zaostruje: Večina prodajaln zaprtih, to so izjeme

Foto: Kabinet predsednika vlade
Foto: Kabinet predsednika vlade
Vlada zaostruje ukrepe zoper širjenje epidemije novega koronavirusa. Ukrepi bodo ostali v veljavi najmanj 14 dni. Šolarji najmanj toliko ostajajo doma. V ponedeljek bo zaprt javni promet, zaprle se bodo trgovine z nenujnimi potrebščinami, banke in pošte ostajajo odprte.
Oglej si celoten članek

Ustavlja se javni prevoz, šole ostajajo na daljavo

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na današnji novinarski konferenci vlade povedal, da bodo šole ostale zaprte vsaj dva tedna. Ustavlja se tudi javni prevoz, z obratovanjem bodo prenehale tudi šole vožnje, dovoljeno je obratovanje taksi služb. Obratovali bodo lahko vulkanizerji, dimnikarji, vse nenujne trgovine se bodo zaprle.

"Za nami je naporen dan, skušali smo uskladiti naše poglede in rešitve za epidemijo, v kateri so se znašli. Ta predstavlja velike težave za vse, za posameznike, zdravstvo in gospodarstvo. Glede na vse stiske je sprejemati odločitve še težje, na drugi strani pa je prisotno zavedanje, da drugače pač ne gre," je pojasnil Gantar. Kot je dodal, je epidemija v porastu povsod po Evropi. 

Vračamo se na ukrepe iz prvega vala

"Če bi pred mesecem dni razpravljali o tem, da bo potrebno ponovno zapiranje in veliki omejitveni ukrepi, bi vsi zmajevali z glavo, a danes se dogaja ravno to," je dejal minister. Tako pa se večina držav odloča za omejevanje javnega življenja.

Gantar meni, da je bolje sprejeti bolj stroge ukrepe za manj časa, danes sprejeti naj bi veljali 14 dni. Potem bo sledil ponoven posvet in morebitno sproščanje, če se bo stanje izboljšalo. Trenutno pa je po njegovih besedah nujno razbremeniti zdravstveni sistem. "Vsi zdravstveni sistemi so prilagojeni na relativno konstantno število obolelih, epidemija pa pomeni za večino zdravstvenih sistemov veliko obremenitev," je povedal Gantar. Naš zdravstveni sistem pa je že tako kadrovsko in prostorsko podhranjen, zato v času epidemije trpi še bolj. Velike težave so tudi okužbe med zdravstvenimi delavci. Sicer je v Sloveniji okužen približno vsak 22. prebivalec.

Sproščanje ukrepov še ne pride v poštev

Krivulja obolelih sicer ne narašča več tako strmo, je povedal Gantar, kar pomeni, da smo z že sprejetimi ukrepi uspeli eksponentno rast okužb spremeniti v linearno, a kljub temu je veliko število bolnikov hospitaliziranih, vsak dan morajo bolnišnice pripraviti približno 20 dodatnih postelj. "Ob vseh nevarnostih, s katerimi se soočamo, bi kakršno koli sproščanje ponovno povzročilo porast okužb, ki se je ne bi mogli znebiti," je poudaril Gantar.

Ključni ukrep je torej dodatno omejevanje stikov, da se prekine nadaljnje širjenje bolezni in zniža število novo okuženih. S tem bi ponovno omogočili epidemiologom, da lahko sledijo stikom okuženih. 

Potrpeti moramo 14 dni

Težavo predstavlja tudi gibanje preko južne meje, saj se po Gantarjevih besedah vsak vikend več tisoč ljudi odloči, da bo preživelo vikend pri svojcih. Zato je to po njegovem ponovno eden izmed pomembnih faktorjev širjenja bolezni.

Minister je poudaril, da je zdaj ključno, da potrpimo teh 14 dni. "To je nujno, to je edina pot, da si omogočimo normalno življenje. Ne zato, ker tako misli politika ali vlada, temveč ker je to v resnici edini možni ukrep, ki ni značilnost naše države, temveč večine sveta," je pojasnil Gantar in prosil državljane za razumevanje.

Začasno bo prepovedano ponujanje blaga in storitev, to so izjeme. 

  • trgovine, ki prodajajo živila, izdelke za osebno nego in čiščenje
  • lekarne in trgovine z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki
  • tržnice
  • kmetijske prodajalne
  • banke, pošte
  • dostavne službe
  • servisne delavnice (vulkanizerji)
  • dimnikarske storitve in gradbena dela, kjer ni stika s potrošniki
  • časopisni kioski ostanejo odprti
  • prevzem blaga in hrane od 6 - 21 h. 

Pedikerji in zlatarne, ki so prejšnji teden dobili zeleno luč za odprtje, bodo od ponedeljka znova zaprli svoja vrata. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 30

  • 15:00 13. November 2020.

    joj kako lepa slika ... to je zbor pacientov

  • 07:55 13. November 2020.

    "Potrpeti moramo 14 dni"-citirano. Bejž no, ali res? In to pomeni, kolikokrat po 14 dni? Na začetku bi povedali, da …

  • 07:50 13. November 2020.

    Vladni teroristi, res ste prasci od prascev. Narod testirate do zadnjega atoma vzdržljivosti. Ko bo narod vstal, bo za vas …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.