Gantar tudi uradno odstopil

Foto: Dejan Mijović
Foto: Dejan Mijović
Pavel Gantar je na seji kolegija predsednika državnega zbora povedal, da je danes podal odstopno izjavo s položaja predsednika DZ. Gantarja naj bi po vsej verjetnosti že v petek nasledil Ljubo Germič.
Oglej si celoten članek

Pavel Gantar je 11. julija dejal, da je razlog za napoved odstopa s prvim septembrom jasen: "Zares je izstopil iz koalicije in prekinil koalicijsko pogodbo, del te pogodbe pa je, da predstavnik Zaresa zaseda mesto predsednika DZ, zato je jasno, da je treba odstopiti."

Dodal je, da v Zaresu niso kaj dosti pritiskali na to, kar pove že dejstvo, da ni nihče napovedoval odstopa predsednika DZ.

"Z vidika dejstva, da predsednik državnega zbora nadomešča predsednika države v odsotnosti, sem zaprosil druge v koaliciji, naj pripravijo predloge do prvega septembra.

Sam sem sicer želel čakati do glasovanja o zaupnici, ker pa se je ta odmikala, tega nisem bil pripravljen sprejeti. Dejstvo je, da se stvari spreminjajo – rebalans zdaj, kasneje, zaupnica bo, ne bo, oktober ... Zato sem se odločil to presekati," je dejal Gantar.

Po Gantarjevem mnenju bo novi predsednik DZ dobil podporo, to glasovanje bo po njegovem tudi pokazalo, kaj si poslanci v resnici mislijo o predčasnih volitvah.

O novem predsedniku na petkovi seji

Izredna seja, na kateri bodo poslanci odločali o novem predsedniku DZ, bo v petek, je sklenil kolegij predsednika DZ. Na isti seji se bo DZ seznanil z odločitvijo predsednika vlade, da bo vodenje notranjega ministrstva začasno prevzel pravosodni minister Aleš Zalar.

Prav tako bodo poslanke in poslanci na seji odločali o predlogu, naj se o zahtevi za referendum o družinskem zakoniku izreče Ustavno sodišče RS.

Na predlog Jožeta Tanka (SDS) je kolegij na izredno sejo uvrstil tudi novelo zakona o vinu, ki jo bo DZ obravnaval po skrajšanem postopku. Po Tankovih besedah je treba novelo sprejeti zaradi vremenskih ujem, ki so prizadele vinogradnike in to čim prej. Točka je na sejo uvrščena pogojno, to pomeni, da jo bo DZ obravnaval, če se bo pred tem o njej izrekel matični odbor.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.