Garancije SCT bi lahko potopile panogo

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Največ garancij družbe SCT v stečaju ima NLB, pri čemer so skoraj vse nezavarovane. Tošič: postavlja se vprašanje odgovornosti banke.
Oglej si celoten članek

Unovčitev garancij družbe SCT v stečaju lahko povzroči propad praktično celotnega slovenskega gradbeništva, opozarja stečajni upravitelj Leon Benigar Tošič. Največ garancij, za 110 milijonov evrov, ima NLB, pri čemer so skoraj vse, 95 odstotkov, nezavarovane.

V primeru unovčitve bi torej neposredno bremenile NLB, zato se postavlja vprašanje odgovornosti banke, ki je nezavarovane garancije odobrila, opozarja Benigar Tošič.

Benigar Tošič se je v sredo pogovarjal z Družbo za avtoceste v RS (Dars) in Novo Ljubljansko banko (NLB) o podaljšanju garancij, ki se po njegovih besedah iztečejo 30. junija.

Odločilen dan bo torek, ko naj bi bila znana končna odločitev banke. Stečajni upravitelj mora nato, v primeru pozitivne rešitve, pridobiti še soglasje sodišča.

Prizadelo bi vse partnerje

Unovčevanje garancij bi prizadelo tudi vse partnerje, ki so z SCT sodelovali pri projektih in so tudi soodgovorni za izpolnjevanje obveznosti. Po besedah upravitelja bi lahko unovčitev garancij obremenila praktično vso panogo.

V primeru podaljšanja garancij bi nato morali partnerji na novo opredeliti razmerja - kdo bi lahko dela dokončal in prevzel garancije, pri čemer je po besedah Benigar Tošiča pomembno tudi vprašanje kreditne sposobnosti posamezne družbe.

Začel teči 15-dnevni rok

Stečajni upravitelj je sicer v torek in sredo vsem delavcem SCT, kolikor jih je bilo na seznamu, ki ga je dobil v družbi, in sicer 740, izročil odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

S tem je začel tudi teči 15-dnevni odpovedni rok, po izteku katerega se bodo lahko delavci prijavili na zavodu za zaposlovanje in (in prav tako prek zavoda) podali vlogo na jamstveni in preživninski sklad.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:19 23. Junij 2011.

    men se pa za par jurčkov trikrat zavarujejo, pa še k notarju me peljejo, da podpišem...tukaj pa milijoni letijo kot …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.