Gen, ki spremeni spolno usmerjenost

Foto: Žurnal24 Je samica ali samec? Kdo jo/ga privlači?
Ameriški raziskovalci so v možganih črvov ženskega spola spremenili gen in s tem povzročili, da so jih privlačile samice.
Oglej si celoten članek

Raziskava tako potrjuje stališče, da je spolna usmerjenost trdno zasidrana v možganih, je pojasnil Erik Jorgensen, znanstveni direktor inštituta za raziskavo možganov na univerzi v Utahu. "Videti so kot ženske, razmišljajo in obnašajo pa se kot moški," dodaja Jamie White, ki je sodeloval v raziskavi, objavljeni v reviji Current Biology.

Kaj točno so naredili znanstveniki? Pri samicah so v možganih aktivirali gen, ki skrbi za razvoj moških delov telesa. Samice so imele še vedno telesa, značilne za ženske, obnašale pa so se kot samci. To namiguje na dejstvo, da je spolno obnašanje vkodirano v naših genih ter ni posledica živčnih celic, ki so značilne za moške ali ženske, je pojasnil Jorgensen.

Živali kot zajedalci, muhe in miši imajo veliko genov, ki so podobni človeškim, zato so pogosto predmet raziskav za boljše razumevanje človeške genetike. Vseeno pa raziskava, po besedah Jorgensena, ne bo rešila perečega vprašanja o izvoru spolne usmerjenosti pri ljudeh, saj so človeški možgani veliko bolj zapleteni od možganov črvov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.