Globe odslej tudi na obroke

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Po novem bo globo mogoče plačati tudi na obroke. Ob majhnih prekrških bo policist lahko izrekel le opomin.
Oglej si celoten članek

Vlada je na seji potrdila besedilo novele zakona o prekrških. "Novela bo za policijo velika pridobitev, saj bo pomenila administrativno razbremenitev policistov," je na novinarski konferenci po seji vlade dejal notranji minister Vinko Gorenak. "Tudi državljani bodo občutili nekatere pozitivne učinke. Globo bodo denimo lahko plačali tudi na obroke."

Postopki bodo po oceni vlade bolj ekonomično, posledično pa se bo zmanjšala tudi finančna obremenitev državnega proračuna in proračunov lokalnih skupnosti. Zaradi hitrejšega zaključevanja postopkov o prekrški pričakuijejo tudi zmanjševanje zaostankov.

Policist bo lahko izrekel le opomin

Na novo ureja področje prekrška neznatnega pomena, v primeru katerih bodo policisti lahko izrekali zgolj opomine.

V primeru prekrškov, pri katerih policija zaseže različne predmete, denimo mamila ali pirotehniko, bo stroške uničenja teh predmetov nosil kršitelj. V primerih, ko so prekrški ugotovljeni s tehničnimi sredstvi, na primer z radarji, pa bodo prekrškovni organi zavezani k temu, da postopek zoper kršitelja začnejo v 30 dneh.

Enotni plačilni nalog

Obenem novela namesto dveh uvaja spremenjen oziroma enotni plačilni nalog, ukinja pa obrazce za plačilo sodne takse. Višina sodne takse bo namreč navedena že na odločbi o prekršku, je pojasnil notranji minister.

Napovedal je tudi nekatere novosti glede kazenskih točk in uklonilnega zapora. Rok za izbris kazenskih točk se bo denimo s treh let skrajšal na dve leti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:53 12. December 2012.

    kako dolgo še boste ,policaji granitni,ki lopove varujete.ustanavljajo se repuplike,vi pa živite v drugem svetu,ali vam ni jasno.seveda,saj ste zmanipulirani …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.