Globe za kršenje volilnega molka od 150 do 3000 evrov

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Natančno ob polnoči se je pred nedeljskimi lokalnimi volitvami uradno zaključila volilna kampanja.
Oglej si celoten članek

Ob polnoči tako začenja veljati volilni molk, ki ga je treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla vsa volišča po državi in bo znano, kdo so novi župani ter občinski in mestni svetniki. 

Inšpektorat za notranje zadeve bo obravnaval kršitve volilnega molka na podlagi Zakona o volilni in referendumski kampanji. Na inšpektoratu pojasnjujejo, da so "volilna kampanja vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev pri glasovanju na volitvah".

Med te štejejo propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino, objavljanje videospotov oziroma oglasov političnih strank in pozivanje volivk in volivcev, koga naj volijo.

Globe od 150 do 3000 evrov

Konec tedna bo ponoči do 7. ure zjutraj kršitve mogoče prijaviti operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00. Čez dan, od 7. ure zjutraj do 19. ure zvečer, pa bo prijave na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Za kršitve so predvidene globe od 700 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 150 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje in od 150 do 400 evrov za posameznika.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.