Gneča na cestah že danes

Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal24)
Na slovenskih cestah že nastajajo zastoji, tako naj bi bilo kljub slabemu vremenu tudi jutri in konec tedna. Dars sicer ima načrt, kako zmanjšati zastoje v času del, vendar se gneči vseeno ne bo dalo izogniti.
Oglej si celoten članek

Zaradi del je gost promet na ljubljanski južni obvoznici med priključkoma Ljubljana Rudnik in Ljubljana zahod v smeri Kozarij. Gost promet z daljšimi zastoji je tudi na zahodni ljubljanski obvoznici. Vozniki morajo čakati tudi na primorski avtocesti med počivališčem Ravbarkomanda in priključkom Unec v smeri Ljubljane. Gost promet z zastoji je na gorenjski avtocesti med Kranjem in Podtaborom v smeri Jesenic in na koncu dolenjske avtoceste na Pluski.

Pričakujte gnečo
Tudi jutri bodo lahko vozniki na naših cestah znova izgubljali živce. V Prometnoinformacijskem centru kljub neobetavni vremenski napovedi napovedujejo zelo povečan promet zjutraj in tudi zgodaj popoldne. Veliko ljudi bo praznični četrtek potegnilo še v petek in si privoščilo podaljšan konec tedna. In ti naj se pripravijo, da se bo jutrišnja zgodba o prometnih zamaških ponovila tudi v nedeljo popoldne, ko se bo večina vračala s krajših počitnic domov.

Kljub načrtu Darsa se obetajo zastoji
Delavci Darsa bodo dnevno prestavljali zapore na cestnih odsekih glede na to, v katero smer je večja gneča, kjer je mogoče, bodo delali tudi ponoči, izvajalcem, ki bodo zamujali z delom, bodo zaračunali takšne globe, da se jim ne bo izplačalo zamujati. To je nekaj idej iz Darsovega načrta, ki ga je pripravil na zahtevo prometnega ministra Patricka Vlačiča.

"Kljub navedenim ukrepom se bo treba zavedati, da se zastojem glede na vse večjo prometno obremenitev in tehnične lastnosti slovenskih cest tudi v bodoče ne bomo mogli povsem izogniti," priznava prvi mož Darsa, Tomislav Nemec.

Z uvedbo vinjet se je promet na naših avtocestah celo povečal za 30 odstotkov, kar prispeva tudi k večji obrabi, pojasnjuje Nemec.

Več nadzornikov vinjet
Nadzornike čaka dodatna naloga, saj bodo morali z uvedbo tedenskih in mesečnih vinjet preverjati, ali jo vozilo sploh ima in ali je veljavna. Letos bodo namreč namesto mesečnih vinjet za osebna vozila porabili kar že natisnjene polletne. Kupci bodo o tem obveščeni ob nakupu s posebno zloženko.

Povečalo se bo tudi število nadzornikov vinjet, saj se bliža turistična sezona. Zdajšnjim 83 nadzornikom se jih bo pridružilo še 19.

Dars je sicer do 15. junija prodal 823 tisoč letnih in 668 tisoč polletnih vinjet, s 1. julijem pa bodo v veljavo stopile tedenske in mesečne vinjete. Na prvi dan veljavnosti bo mogoče vinjete kupiti na 1500 prodajnih mestih v Sloveniji in 580 v sosednjih državah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.