Godnič razkuril Mlado Slovenijo

Foto: Žurnal24 (Foto: Katja Kodba / Mediaspeed.net)
Podmladek NSi zoper Iva Godniča napovedal kazensko ovadbo. Varuhinja človekovih pravic se strinja, da bi se moral opravičiti.
Oglej si celoten članek
Popravili
Posnetek govora, ki je razjezil Mlado Slovenijo, si lahko ogledate tukaj.

Pri posnetku, ki je bil prvotno objavljen na strani NSi, je bilo opaziti, da je bil odrezan zadnji Godničev stavek, s katerim pojasni, da gre za sarkastično izjavo: "Temu se reče sarkazem, ironija."

Ko smo predsednika Mlade Slovenije Jerneja Vrtovca vprašali, ali so zadnji del posnetka odrezali namenoma, nam je odvrnil, da sam ni obdeloval tega posnetka, vendar rezali niso namenoma, da je objavljen v celoti, saj da nimajo česa skrivati.

Slabi dve uri kasneje so objavili posnetek s celotno izjavo.

Mlada Slovenija je mnenja, da je Ivo Godnič, znani imitator nekdanjega komunističnega voditelja Josipa Broza - Tita, v oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija z grožnjami presegel vse meje dobrega okusa.

"S strani Iva Godniča smo bili priča nestrpnosti do drugače mislečih, širjenju sovraštva, grožnjam, pozivanju k nasilju, sovražnemu govoru ter tudi ubojem,"
menijo v podmladku NSi.

Tega ne jemljem kot napad name, čeprav blazno boli in blazno peče. Želijo mi preprečiti, da bi še naprej igral Tita, ki ima iz leta v leto več ugleda med ljudmi, tudi mladimi. Njegova ideja tudi vedno bolj živi in to jih očitno čedalje bolj peče.
Ivo Godnič

Godnič pravi, da ničesar ni storil narobe, prav tako se ne bo opravičil. Satiro bo nadaljeval, dokler bo v naši demokraciji dovoljena. "Opravičiti se ne nameravam, ker je bila to politična satira v zabavni oddaji in smo se le šalili. V drugem delu stavka sem povedal, da je to, kar sem povedal v prvem stavku, sarkazem, ironija in humor. Zdaj oni ponavljajo le te tri besede in sploh ni važno, kaj sem rekel jaz. V svoji dvajsetletni karieri sem govoril že veliko bolj moteče stvari za njih, pa se nanje niso odzvali. Zdaj so pač izkoristili moje ime, integriteto in medije, za promocijo svoje nove knjige," je za zurnal24.si povedal Ivo Godnič.

Prizadeto je njihovo dostojanstvo. Prav tako so prizadeti vsi tisti, ki so pod povelji Josipa Borza Tita, idola Iva Godniča, na kakršenkoli način trpeli, bodisi so bili zaprti, mučeni ali pa so v povojnih morijah izgubili svoje najbližje.
Mlada Slovenija

Njegova izjava pretresla Mlado Slovenijo
V oddaji Dobro jutro je namreč izjavil: "Od leta 1991 že imitiram. Se pravi, bo letos že 20 let. Ampak, seveda, jaz hodim med ljudi, ki to spoštujejo, ki cenijo, ki so otroci partizanov oziroma antifašistov in pozitivne energije. Tako da jaz nimam ene slabe izkušnje, saj me ne vabijo ljudje, ki ga ne marajo. Ampak teh je zelo malo. Zadnjič, ko sem bil pri vas, a ni bila tukaj anketa, ali je pozitivna ali negativna (osebnost, op. a.) in ali se je bolje živelo prej ali kasneje, in je bilo več kot 90 odstotkov ljudi za. Se pravi, jaz imam več kot 90,92 odstotka prijateljev, kar se Tita tiče. In zaveznikov. Teh osem bomo pa ... saj zdaj so sveto Barbaro izpraznili, ne, je spet prostor, a veste. Temu se reče sarkazem, ironija."

Novinarki Ani Tavčar smo sporočili, da zahtevamo opravičilo. Ali naj ga povabijo ponovno v oddajo Dobro jutro ali ne. Mislim, da je stopila v kontakt z njim.
Jernej Vrtrovec, Mlada Slovenija

Podmladek NSi je mnenja, da gre za hud napad na drugače misleče in nestrpnost Iva Godniča. "Gre za podlo izjavo in neposredno grožnjo s strani 'gledališčnika', ki terja odgovornost."
 
Zaradi številnih pritožb ljudi, sovražnega in nestrpnega govora, groženj, pozivanja k nasilju in ubojem ter omalovaževanja zločinov zoper človečnost je podmladek NSi danes na novinarski konferenci zoper Godniča javno napovedal vložitev kazenske ovadbe. Mlada Slovenija je pozvala tudi varuhinjo človekovih pravic, naj obsodi včerajšnje dogodke v oddaji Dobro jutro na nacionalni televiziji, kot tudi predsednika Republike Slovenije Danila Türka, ki bi moral biti moralna avtoriteta, se odzvati in obsoditi besednjak Iva Godniča.  Poziv so poslali tudi predsednici komisije državnega zbora za človekove pravice in enake možnosti, naj skliče izredno sejo komisije, na kateri morajo poslanci to dejanje obsoditi.

Pričakuje opravičilo ali pojasnilo
Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik se je že odzvala. Ocenjuje, da je Godničeva izjava "nepremišljena in skrajno neprimerna, vsebuje pa tudi elemente javnega spodbujanja sovraštva in nestrpnosti ter omalovaževanja, smešenja in zmanjševanja pomena hudih kaznivih dejanj zoper človečnost". Pričakuje, da se bo avtor za izrečene besede gledalcem opravičil oziroma jih pojasnil.

Na Godničevo izjavo se je odzval tudi premier Borut Pahor. Dejal je, da je sicer ni slišal, vendar pa gre po njegovem mnenju za pietetno izjavo.

"Ne vedo, kaj je ironija"
Kljub vsem obsodbam Ivo Godnič ne vidi težave v izjavi, saj s stavkom ni nameraval nikogar užaliti. "Če si satirik, se ti nekdo smeji na široko, nekdo kislo, nekdo joka, nekdo je prizadet. Temu se reče sarkazem. Naj začnejo ti mladiči raje hoditi v teater ali kino, da bodo vedeli, kaj je to ironija, sarkazem, cinizem in satira. Predvsem se naj nehajo ukvarjati s sveto Barbaro in s 70 let starimi kostmi, saj bodo verjetno prej prišli v parlament, če se bodo začeli ukvarjati s tem, kako bi vrstnikom uredili štipendije, da bodo lahko študirali, in kasneje delovna mesta. S tem naj se ukvarjajo. To mlade danes zanima," konča Godnič.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.