Golazni kar mrgoli

Foto: Žurnal24 Grozljivo, koliko podgan in ščurkov mrgoli po romskih naseljih, pravi romska sve
Romska naselja. Nekatera se utapljajo v smeteh, ki so raj za podgane in ščurke. Odvoza odpadkov ne plačujejo.
Oglej si celoten članek

V romskih naseljih prebivalci živijo natlačeni s smetmi, posledično pa tudi med podganami in ščurki; grozljivo, koliko je te nadloge, podgan, predvsem v Žabjaku, ščurkov pa v Šmihelu; po vseh hišah, tudi novih,” razmere opiše Dušica Balažek, romska svetnica mestne občine.

Zavod za zdravstveno varstvo je sicer, kot pojasnjuje Balažkova, deratizacijo v Šmihelu že začel. “A ob tem se zavedamo, da ta ne bo učinkovita, če ne bomo rešili težav s kopičenjem smeti.

6 velikih zabojnikov stoji ob Žabjaku, a za potrebe naselja je to premalo, pravijo Romi.

Odvoz je težaven
Ker so naselja nelegalna in prostorsko neurejena, posebno tako imenovani stari del Žabjaka, zabojnikov za odpadke niti ni mogoče kam postaviti,” pravi Balažkova.

Bojan Kekec, direktor Komunale Novo mesto, pojasnjuje, da v naseljih, kjer je bivanje kolikor toliko urejeno, na primer v Brezju, Šmihelu in Ruperč Vrhu, je tudi reden odvoz odpadkov vzpostavljen. “Težava pa je Žabjak, kjer smo zato večje – pet- do osemkubične zabojnike postavili ob glavno cesto,” pravi Kekec.

Strošek davkoplačevalcev
A dejstvo je, kot dodaja Kekec, da odvoza omenjenih zabojnikov odpadkov iz Žabjaka nihče ne plača. “Odvoz gre na stroške davkoplačevalcev. Tega, da bi ga zato opustili, pa ravno zaradi sanitarnih razmer ne moremo storiti,” pravi Kekec.

Poti, kako vzpostaviti način rednega plačevanja komunalnih položnic, še iščejo. “Mogoče bi bilo, da bi jim odtegovali od socialnih pomoči, a le, če bi se oni s tem strinjali,” dodaja Kekec.

Težave s plačilno nedisciplino Romov za komunalne storitve imajo, kot so nam povedali v podjetju Kostak, tudi v Občini Krško.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.