Goljufali pri prodaji materiala bolnišnicam

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Finančna uprava je pri dveh slovenskih družbah, dveh družbah iz Avstrije, s katerimi sta bili družbi v Sloveniji kapitalsko in upravljavsko povezani ter društvu iz Slovenije ugotovila, da utajujejo davke.
Oglej si celoten članek

Dacarji so ugotovili nepravilnosti pri izplačilih plač uslužbencem ter posledično pri njihovi obdavčitvi in obdavčitvi pravnih oseb, ki so izkazovale navidezne dobave in navidezne storitve. Družbi sta se ukvarjali s prodajo medicinskega materiala, farmacevtskih izdelkov in medicinskih potrebščin slovenskim bolnišnicam.

Plačo izplačevali prek avstrijske družbe, pri nas so se davkom izognili

Povezani družbi v Avstriji po ugotovitvah avstrijskih davčnih oblasti nista opravljali dejavnosti. Kot kaže sta bili ustanovljeni le kot slamnato podjetje, saj so preko njih le izplačevali dohodke za lastnike, zaposlene in druge fizične osebe.

Fizične osebe finančni upravi teh dohodkov niso napovedale, prav tako niso sporočile, da imajo odprte račune v tujini. Sedemindvajset fizičnih oseb je tako utajilo 1.158.235 evrov. 

Istočasno je finančna uprava pri obeh slovenskih ugotovila tudi nepravilnosti pri uveljavljanju odbitka DDV na podlagi navideznih storitev in navidezne dobave blaga ter s področja davka od dohodkov pravnih oseb v skupni višini 604.116 evrov.

V finančni preiskavi je bilo ugotovljeno še, da je društvo, ki ne opravlja bolnišnične in zunajbolnišnične zdravstvene oskrbe in z njo neposredno povezane dejavnosti, v obračunih DDV od januarja 2010 do septembra 2014 uveljavljalo odbitek DDV od nabave blaga in storitev, predvsem od investicij v kliniko in pripadajočo opremo, čeprav le-te ni zaračunalo javnemu zavodu, ki so mu bile nabave namenjene. Pri zavezancu je na tej osnovi nastala obveznost iz naslova DDV v višini 81.214 evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 17:36 18. Maj 2015.

    ginko,veš kaj???jebal te Janša

  • 14:14 18. Maj 2015.

    Glede na to , da že 20 let levica podpira to mafijo v zdravstvu, novinarji pa od tega dobivajo stalne …

  • 12:12 18. Maj 2015.

    čakam tudi na novico, koliko je slovensko zdravstvo izgubilo denarja zaradi zemlja@rich poslov z njim.<br />leta in leta o tem …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.