Goljufija s toalet
nim papirjem

Foto: Žurnal24 Na Zpizu so zaposleni v času goljufije, ki so jo izvedli trije izmed njih, porab
Zpiz. Trije zaposleni v žep 532 tisoč evrov.
Oglej si celoten članek

Med 7. januarjem 1999 in 24. aprilom 2002 naj bi Milojka Globokar, Janko Globokar in Cvetka Medved iz poslovne enote Mavrica na Wolfovi ulici v Ljubljani ter Tone Koprivnikar, Marjan Tomažič in Danilo Pinatr iz Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiza) združili moči in na škodo Zpiza v lastne žepe pospravili najmanj 532 tisoč evrov.

Za 17 strani računov
Tožilstvo jim očita, da so s ponarejenimi računi in dobavnicami – zbrani so na 17 straneh obtožnice – prikazovali lažno sliko o prodaji toaletnega papirja, toaletnih brisač in drugega blaga. Zpiz tega blaga ni nikoli prejel, temveč naj bi se denar stekal v žepe omenjeni šesterici.

Po oceni komisije je dnevna poraba toaletnega papirja 0,5 rolice na človeka, glede na naročila pa naj bi na Zpizu porabili celo po 18 rolic na človeka. Izvedenec je izračunal, da je bila dnevna poraba toaletnega papirja na enega človeka leta 1999 4,7 rolice na dan, 2000 9,3, 2001 pa že 11,8 rolice. Leta 2003 je poraba padla na 0,2 toaletne rolice.

Vsak od obdolženih naj bi imel pri dejanjih svojo vlogo. Tako naj bi Koprivnikar kot direktor splošnega sektorja na Zpizu, Tomažič kot vodja nabave in Danilo Pintar kot skladiščnik po mnenju tožilstva v celoti obvladovali naročila in dobavo ter tudi z dobavo povezane knjigovodske papirje oziroma nadzor. Čeprav naj bi ravno Koprivnikar z Mavrico sklenil pogodbo o nabavi sredstev za čiščenje z naročilnico enkrat na dva meseca, mu obtožnica očita, da je v izplačilo na isti dan odredil celo več računov družbe Mavrica. Enormno porabo naj bi opravičevali s povečanim obiskom strank na Zpizu.

Fiktivne posle v Mavrici, ki je dobavljala te artikle, naj bi vodila takrat poslovodkinja Milojka Globokar, ki je po obtožnici sodelovala s svojim možem Jankom in Cvetko Medved. Ti naj bi denar v gotovini jemali iz blagajne ali pa prek prej nabavljenih artiklov ob hkratnih stornacijah in z njimi povezanimi navideznimi vrnitvami sredstev za higieno.

Na enormno porabo toaletnega papirja je prva opozorila vodja finančnega oddelka v finančnem sektorju, ki je Koprivnikarju 31. januarja 2002 poslala dopis.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.