Golob in Bešič Loredan se bosta pošteno spotila

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Predsednik vlade Robert Golob bo moral odgovoriti na težka vprašanja.
Oglej si celoten članek

Na vprašanja glede morebitnih političnih pritiskov glede kadrovanja v Policiji in s tem povezanim odstopom notranje ministrice so doslej odgovarjali državni sekretarji, predsednica državnega zbora, pravosodna ministrica in minister za obrambo, medtem ko predsednik vlade Robert Golob vročega dogajanja še ni komentiral.

Golob se vprašanjem ne more več izogniti

Foto: Ministrstvo za notranje zadeve Tatjana Bobnar Boštjan Lindav Vendar pa se Golob tem vprašanjem danes ne bo več mogel izogniti, ker bo v državnem zboru odgovarjal na poslanska vprašanja. Ta se bodo gotovo nanašala na organizacijo njegovega varovanja, pri kateri naj bi sodeloval Miloš Njegoslav Milović, ki je nepolnomočno obsojen in ni zaposlen nikjer na vladi.

Sodelovanje Miloviča je v poročilu razkril v. d. direktorja Policije Boštjan Lindav. Lindav je razkril tudi, da ga je Golob vabil na sestanek brez notranje ministrice.

Golob tudi ni pojasnil, zakaj se je zavzemal, da bi ministrica odpustila enega od zaposlenih na Policiji, kot je v svojem poročilu razkrila Tatjana Bobnar. 

Vprašanje glede politizacije policije bo premierju zastavil Žan Mahnič iz SDS. V zvezi z očitki političnega vplivanja na Policijo bo moral Golob odgovarjati tudi Martinu Premku iz vrst Svobode. 

"Ob nastopu mandata ste dejali, da želite iskati najbolj strokovne in kompetentne kadre ne glede na strankarsko pripadnost. Neimenovanje Boštjana Lindava za generalnega direktorja policije za polni mandat, kljub pozitivni oceni strokovne komisije uradniškega sveta je znak strokovnjakom, da naj se ne prijavljajo na razpise. Zanima me, kako boste v bodoče izpolnjevali predvolilne obljube o strokovnem kadrovanju?" pa bo Goloba vprašala Vida Čadonič Špelič iz NSi. 

Pojasnjevati bo moral tudi minister za zdravje

Več poslanskih vprašanj je najavljenih tudi za ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. Javnost razburja predlog ukinjanja nekaterih centrov nujne medicinske pomoči. 

Vprašanja na to temo bosta postavila Aleksander Reberšek iz NSi ter Bojan Podkrajšek in Zoran Mojškerc iz SDS.   

Dokumentacija predloga strokovne skupine je pred dnevi prišla v javnost. Po predvidenem načrtu reorganizacije bi se tako ukinilo kar 28 dežurnih ambulant, in sicer v Gornji Radgoni, Ljutomeru, Lenartu, Slovenskih Konjicah, Ormožu, Črni na Koroškem, Dravogradu, Šentjurju, Žalcu, Laškem, Nazarjah, Rogaški Slatini, Kozjem, Hrastniku, Zagorju, Krškem, Radečah, Metliki, Radovljici, Bledu, Bohinju, Kranjski Gori, Tržiču, Kamniku, Trebnjem, Ribnici, Logatcu in Cerknici.

"Zanima me, s čim utemeljujete takšno drastično znižanje dostopnosti do nujne medicinske pomoči zunaj večjih mest," bo vprašal Aleksander Reberšek iz SDS. 

Vdor zasebnikov v javni zdravstveni sistem

Miho Kordiša iz Levice meni, da je rešitev strokovne skupine neustrezna, ker bi skoncentrirala obremenitve na preostale urgentne centre in podaljšala čas med klicem in začetkom nudenja nujne medicinske pomoči. Opozarja tudi, da bi se povečala odvisnost slovenskega zdravstvenega sistema od zasebnega zdravstva. Zato ga zanima, kako bo minister ob predvidenem povečanju obremenitev pri centralizaciji sistema nujne medicinske pomoči preprečil vdor zasebnikov in zasebnikov-koncesionarjev, ki niso vezani na plačevanje po enotnem plačnem sistemu.

Kordiša tudi zanima, koliko koncesionarjev, ki so to dolžni, se ne vključuje v program izvajanja nujne zdravniške pomoči na območju, kjer opravljajo zdravniško službo in zakaj je kljub konstantnemu večanju števila zdravnikov družinske in urgentne medicine nujno krčiti število urgentnih centrov, ki nudijo nujno medicinsko pomoč.

Kakšne so prednosti?

"V teh dneh v javnosti odmeva novica o reorganizaciji nujne medicinske pomoči v Sloveniji oz. lahko rečemo, da gre kar za zmanjšanje in ukinitev nekaterih dežurnih ambulant širom Slovenije. Če boste ukinili dežurne ambulante bo kar 28 občin oz. krajev ostalo brez 24-urnega dostopa do zdravnika. Zakaj želite obuditi idejo vaše predhodnice iz leta 2015 in v čem vidite prednost ukinitev ambulant?" bo zanimalo poslanca koalicijske SD.

Poleg tega bo moral Bešič Loredan odgovarjati še na vprašanja Alenke Jeraj SDS glede brisanja napotic.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 13:06 14. December 2022.

    Sicer se nabirajo minusi, nekje se še nisem opredelil ... ampak, če pomislim na janšistične horde, ki so bile prej …

  • 10:26 14. December 2022.

    Danes bo Golob vse ''kričače'' poslal nazaj v mišjo luknjo!

  • 09:51 14. December 2022.

    Mislim, da je Mahnič zadnja oseba, ki predsedniku vlade lahko zastavlja kakršnakoli vprašanja!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.