Golobič razkril, kako je Drnovšek v vlado dobil Podobnika

Foto: Žurnal24 main Marjan Podobnik
Gregor Golobič je v pogovoru za Večer razkril, kako je Janez Drnovšek uspel preigrati pomladni trojček in Marjana Podobnika zvabiti v vlado.
Oglej si celoten članek

Po volitvah leta 1996 je bil parlament popolnoma razklan, desnica (SDS, SLS in SKD) so imeli 45 glasov, levica pa 43 glasov in podporo poslancev narodnih skupnosti. Drnovšku je izvolitev za mandatarja omogočil Ciril Pucko, ki je prestopil iz SKD, a Drnovšku ni in ni uspelo sestaviti vlade, za potrditev ministrske ekipe mu je na tajnem glasovanju zmanjkal en glas.

Do koalicije z SLS pa je pripeljalo naključje. Drnovškova ekipa je poskušala za vstop v vlado prepričati krščanske demokrate, zato sta šla v mraku na sedež SKD Igor Bavčar in Borut Šuklje.

"Ko je generalna sekretarka SKD Hilda Tovšak šla zvečer iz tabora pomladnega trojčka, ki je bivakiral v parlamentu, čez cesto k stranki, so drugi skozi okno videli Bavčarja, kako vstopa v prostore SKD. Njegove silhuete ni bilo mogoče zamenjati s kom drugim," razlaga Golobič.

Sestanek na SKD ni prinesel ničesar, tako se je vsaj zdelo, a se je nato mnogo pozneje izvedelo, da je bil prav ta sestanek razlog, da je prišlo do vlade. Podobnik je SKD očital, da so se za njegovim hrbtom pogovarjali z LDS in, da ga ne bi izigrali, sam pristal na koalicijo. 

"Taka naključja delujejo. In takih spinov bo v tem času ogromno. In tudi te dni krožijo," je za Večer povedal Golobič.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 07:40 11. Junij 2018.

    LOPOVI, LAŽNIVCI

  • 20:44 10. Junij 2018.

    petosa47 Maresam je povedal pravilno po domače, ker komunajzarji drugače ne razumejo.

  • 18:15 10. Junij 2018.

    "maresem" Upam, da te bodo izsledili in zaprli, namreč tako se ne govori in ne piše o nobenemu pa naj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.