679 tisoč opominov Fursa ostalo neprebranih

Foto: Shutterstock razno 28.11.12. zep, bankrot, denar, foto: shutterstock Foto: Anže Petkovšek slovenija 25.10.13, evro, euro, denar, denar pada, kovanci, sparanje, banka, pri
Od začetka pošiljanja elektronskih opominov jih je finančna uprav odposlala že več kot milijon. A skoraj dve tretjini ostaneta neprebrani.
Oglej si celoten članek

Od začetka pošiljanja elektronskim opominov septembra 2014 je finančna uprava poslala že 1.108.576 elektronskih opominov. Ker je strošek tiskanja in poštnine enega opomina približno pol evra, so doslej z elektronskim vročanjem opominov prighranili že več kot pol milijona evrov. A velika večina teh opominov ostane neodprtih. Po podatkih finančne uprave je neprebranih ostalo 679.597, kar je več kot 60 odstotkov.

"Glavna težava je v tem, da številni zavezanci v eDavke na sporočijo svojega elektronskega naslova, kamor bi dobili informacijo o vročenem dokumentu. S tem namreč prevzamejo nase tveganje, da bodo sproti vstopali v eDavke in spremljali, ali je bil v njihov predal odložen opomin," so pojasnili na finančni upravi.

Finančna uprava je sicer večkrat opozarjala, naj uporabniki vpišejo naslov elektronske pošte, na katero želijo prejemati obvestila, a je to storila le manjšina zavezancev. Od več kot sto tisoč samostojnih podjetnikov in fizičnih oseb z dejavnostjo jih ima elektronski naslov vpisan le dobrih 42 tisoč, kar je le 40 odstotkov. Pri pravnih osebah je stanje malo boljše, saj ima elektronski naslov vnešen 43 tisoč od skupaj približno 73 tisoč zavezancev, kar je skoraj 60 odstotkov.

Naslova se ne da kar vpisati, treba je oddati poseben dokument

Precej najbrž k temu prispeva tudi nekoliko zapleten postopek. Pri pregledu svojih podatkov v eDavkih namreč elektronskega naslova ni mogoče enostavno vpisati. Prav tako pri pregledu podatkov ni navodila ali povezave, kje in kako se to stori. Kdor želi obvestila o opominih prejemati na svoj elektronski naslov, mora na seznamu dokumentov poiskati dokument eVročanje-POS, ga izpolniti, oddati in elektronsko podpisati.

Foto: slika zaslona Edavki

Ima pa elektronski opomin tudi svoje prednosti. "V primeru vročanja opominov preko eDavkov je omogočena hitrejša dinamika prevzemanja opominov, s tem pa tudi hitrejša dinamika poplačila obveznosti po opominu. Zavezanci lahko hitreje podajo morebitni ugovor na izdan opomin oziroma podajo zahtevek za ureditev knjigovodskega stanja zavezanca. Prednost je tudi v tem, da je preko eDavkov omogočen vpogled v dokumente tako za zavezanca kot tudi za njegovega pooblaščenca (npr. računovodjo), s tem pa tudi možnost hitrejšega ukrepanja v primeru prejema opomina," pravijo na finančni upravi.

Izključno elektronske opomine v eDavke prejemajo pravne osebe in samostojni podjetniki, fizične osebe pa samo, če se same prijavijo. Takih je trenutno 4.952.

Pri pravnih osebah je učinek opominov boljši kot pri samostojnih podjetnikih, ugotavljajo na finančni upravi. "Učinek realizacije plačil glede na izdane opomine je pri pravnih osebah višji kot pri samostojnih podjetnikih približno za 10 odstotnih točk," pravijo.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.