Gorazd Pučnik: Diskriminirajo nas, ker smo del manjšine

Foto: Žurnal24 Jože Pučnik, predsednik Demosa (Foto: BOBO)
Ministrstvo za šolstvo in Gimnastična zveza Slovenije zamejske Slovenke obravnavata kot tuje državljane.
Oglej si celoten članek

Gimnastična zveza Slovenija je septembra letos uveljavila nov pravilnik s posebno zahtevo po kateri mora za nastop na Pokalu Slovenije in na državnem prvenstvu, imeti vsaj pol ekipe slovensko državljanstvo. Gre za zahtevo, ki diskriminira zamejske Slovenke, ki nimajo dvojnega državljanstva pač pa zgolj italijansko in so članice in so članice športnega združenja Bor iz Trsta. 

Pučnik: Želim si, da nas ne bi diskriminirali, ker smo del manjšine

"Naše društvo pa je poseben primer, saj so naše varovanke predstavnice avtohtone slovenske narodne skupnosti iz Italije, varujeta jih ustava in ustrezni zakon, ki pravita, da smo Slovenci v zamejstvu enakovreden del enotnega slovenskega naroda," odločitvi Gimnastične zveze Slovenije, ki jo vodi generalni direktor Enis Hodžić Lederer, nasprotuje Gorazd Pučnik, sin Jožeta Pučnika. Kot navaja Pučnik, so njegove varovanke že imele težave z nastopom na državnem prvenstvu v Sloveniji. 

Želimo nastopati v Sloveniji

Športno združenje Bor je, kot razlaga Pučnik, eno redkih društev zamejskih Slovencev, ki želi nastopati v Sloveniji, večina ostalih društev tekmuje v italijanskih prvenstvih. "Vemo pa tako za primere, ko se je slovensko društvo iz Italije zaradi podobnih težav odpovedalo nastopu na slovenskem prvenstvu, kot tudi za povsem italijanska društva, ki so vključena v slovensko prvenstvo. Pravila se razlikujejo glede na zvezo, ki ima moč, da jih spremeni. Sprašujem se, zakaj so jih tokrat spremenili nam v škodo, in želim si, da nas ne bi diskriminirali, ker smo del manjšine," pravi Pučnik. 

"Glede na zakon smo enakovreden del slovenskega naroda"

Gimnastični odsek Bor je vključen izključno v Slovensko gimnastično zvezo Slovenije od samega začetka. "Težav je bilo v letih veliko in več o njih lahko povedo moji predhodniki, ki so poskrbeli, da jih je društvo premostilo," razlaga Pučnik. 

Vlada je na včerajšnji seji ugotovila, da obstaja interes Slovenije za sprejem Angelike Mlinar v državljanstvo. Na podlagi tega mnenja in ob izpolnjevanju ostalih zakonsko določenih pogojev bo v nadaljevanju upravnega postopka ministrstvo za notranje zadeve Mlinarjevi izdalo odločbo o državljanstvu, izhaja iz sporočila po današnji seji vlade. Mlinarjeva je kandidatka SAB za kohezijsko ministrico.

"V glavnem pa je šlo za določila, ki so zadevala pravni sedež društev, ki so vključena v GZS. V pravilniku, ki so ga objavili septembra letos, pa je posebej omenjena zahteva po slovenskem državljanstvu za vsaj polovico tekmovalk vsake ekipe za nastop na Pokalu Slovenije in na državnem prvenstvu," pravi Pučnik in poudarja, da so njihove varovanke predstavnice avtohtone slovenske narodne skupnosti iz Italije, ki so glede na zakon enakovreden del slovenskega naroda. 

Hodžič Lederer: Slovenski državljani bi lahko bili prikrajšani

Generalni direktor Enis Hodžić Lederer pravi, da Gimnastična zveza Slovenije enakopravno vključuje v konkurenco ekipe in posameznike iz zamejstva v svoja tekmovanja, na način kot veleva Zakon o odnosih RS s Slovenci zunaj njenih meja. "Izjemo predstavljajo tekmovanja za državno prvenstvo in pokal Slovenije, na katerih lahko slovenski državljani pridobijo določene statusne pravice RS, za katere bi bili z morebitno uvrstitvijo tekmovalcev, ki niso državljani RS na prva tri mesta prikrajšani."
Zamejske Slovenke se, če ekipa ne izpolnjuje pogoja slovenskega državljanstva, lahko teh tekmovanj udeležijo izven konkurence, pravi Hodžič Lederer.   

Če zamejski Slovenec, ki ima slovensko državljanstvo, na državnem prvenstvu Slovenije sodeluje in tudi zmaga (ali doseže visoko uvrstitev), težav ni. Če pa na državnem prvenstvu Slovenije zmaga (ali doseže zelo visoko uvrstitev) zamejski tekmovalec, ki slovenskega državljanstva nima, potem pa je problem, saj se prične s tem podirati sistem registracije in predvsem kategorizacije, ki je temelj vsega v tekmovalnem športu.

Direktorat za Šport: Slovenska športna društva iz zamejstva enakovredna, razen ...

"Skladno z Zakonom o odnosih RS s Slovenci zunaj njenih meja, se slovenska športna društva iz zamejstva ter njihove športnike na tekmovanjih, ki se odvijajo v okviru uradnih tekmovalnih sistemov nacionalnih panožnih zvez Republike Slovenije, obravnava kot enakovreden del enotnega slovenskega prostora, seveda ob izpolnjevanju zakonskih določil ter podzakonskih aktov ter področnih pravilnikov, ki veljajo za vse udeležence v športu enako," pravijo v v Direktoratu za šport na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. 

Zamejski Slovenci za ministrstvo tuji državljani

Glede na zakon tako tudi zamejski Slovenci brez slovenskega državljanstva lahko sodelujejo na tekmovanjih v Sloveniji, vendar pa ne na Državnem prvenstvu in Pokalu Slovenije. "Uvrstitve med prve tri na omenjenih tekmovanjih omogočajo pridobitev določenih statusnih pravic za državljane RS (kategorizacije, štipendije…), ki bi bili z uvrstitvijo tujega državljana na katero izmed prvih treh mest na teh tekmovanjih, za te pridobljene pravice prikrajšani," pojasnjujejo na direktoratu. Izjeme za zamejske Slovence ni, kar pomeni, da ministrstvo zamejske Slovence šteje kot tuje državljane. 

Vsaka športna zveza odloča po svoje

"Slovenske panožne športne zveze so po Zakonu o športu odgovorne za razvoj športne panoge, katero upravljajo, zato morajo ščititi integriteto tekmovalnih sistemov ter športnikov. Če bi se tekmovalni sistem z vključitvijo športnikov, ki niso državljani Slovenije, porušil, bi bili za to odgovorni," še pojasnjujejo na direktoratu. Zato je ta presoja o ustreznosti prepuščena strokovnim zahtevam posamezne športne panoge.

Direktorat za šport: Statusne pravice le za tiste z državljanstvom

Na Direktoratu za šport so seznanjeni z zahtevami Gimnastične zveze Slovenije glede sodelovanja zamejskih Slovenk in v tem ne vidijo težave. "Po informacijah, ki jih imamo, Gimnastična zveza Slovenije to zahteva le za tekmovanja za Državno prvenstvo in Pokal Slovenije v skupinskih vajah ritmične gimnastike po vzoru ekipnih športov. S tem dekletom omogoča tekmovanje v konkurenci ter posledično pridobitev statusnih pravic za tiste, ki slovensko državljanstvo imajo. Ravno tako po naših informacijah, lahko skupinske vaje zamejskih predstavnic tekmujejo v konkurenci na vseh ostalih tekmovanjih, tudi če v ekipi ni polovice slovenskih državljank."

*Fotografija je simbolna

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 14:32 13. December 2019.

    Za Dr.Pučnika vemo.Vemo za njegov doprinos Sloveniji.Čak mal,Enis,kaj pa je to Enis.Da ni prišlo do tiskarske napake,da ni slučajno Penis.

  • 10:40 13. December 2019.

    Naj jim uredijo dvojno državljanstvo in bo koza sita in volk cel.

  • 09:04 13. December 2019.

    Meni se zdi stvar logična. "Slovenska" tekmovanja so državna tekmovanja in ne nacionalna tekmovanja. Narodnost je pravzaprav težko dokazljiva in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.