Gorenak: Za uresničitev odločbe leto dni

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Vtis, da v državi na eni strani obstaja skupina ljudi, ki zagovarja uresničitev odločbe evropskega sodišča glede izbrisanih, in na drugi skupina politikov, ki tega ne zagovarja, je umetno ustvarjen, je dejal notranji minister Vinko Gorenak.
Oglej si celoten članek

"Je pa razlika predvsem v tem, kako in s kakšno hitrostjo vidimo uresničevanje te zadeve," je dodal.

Pojasnil je, da sam sodi med tiste člane vlade, ki menijo, da so pred državo bistveno pomembnejše zadeve in projekti, kar pa ne pomeni, da delo po tej odločbi ne bi teklo. "Pomeni, da imamo leto dni časa," je dodal Gorenak. O prvem sestanku, ki je na to temo potekal v tem tednu, pa pojasnjuje, da zaključkov še ni.

Možne tudi druge rešitve

Po pogovorih s to skupino ima sam določene predstave, v katero smer naj bi zadeva šla. Vendar so možne tudi druge rešitve, zato stvari ne bi želel vnaprej prejudicirati, je dejal. Dodal je, da bo o tem lahko govoril, ko bo v zvezi s tem sprejet vsaj sklep vlade.

Notranji minister se je vprašanja uresničitve odločbe Evropskega sodišča za človekove pravice dotaknil v odgovoru na novinarsko vprašanje na novinarski konferenci, namenjeni odpravi administrativnih ovir v policiji.

Denar najprej tistim, ki živijo na robu preživetja

Gorenak je sicer že pred dnevi v zvezi z odškodninami izbrisanim zavzel za individualno obravnavo vsakega posameznega primera ob upoštevanju stanja v državnem proračunu.

Pri tem je menil, da kaže denar najprej nameniti tistim, ki živijo na robu preživetja. Da Slovenija nima denarja za izplačilo odškodnin izbrisanim, je sicer dejal tudi predsednik vlade Janez Janša.

Na njune izjave se je v četrtek odzval tudi predsednik republike Danilo Türk. Kot je dejal, je zaskrbljen, ker "izkazujejo nespoštovanje načela pravne države". Pri tem je Türk poudaril, da je treba sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice izvršiti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:10 9. Julij 2012.

    Gorenjaka in Predaliča predlagam za izpopolnjevanja tečaja angleščine !!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.