Gostovanje v EU cenejše

Foto: iStockphoto
Foto: iStockphoto
Telefonija. Od julija za minuto klica v Slovenijo iz Hrvaške najmanj 58, iz Evropske unije pa 35 centov.
Oglej si celoten članek

Z začetkom julija bodo morali vsi operaterji znižati cene za mobilno gostovanje v državah Evropske unije (EU).

Foto: grafika Žurnala24 gostovanje, cene

Po novem bo minuta dohodnega klica znotraj meja EU stala največ 13 centov, če pa boste klicali domače v Slovenijo, boste za minuto klepetanja odšteli največ 42 centov.

Toda uredba EU o gostovanju predpisuje le najvišje cene mednarodnih klicev in kratkih sporočil; operaterji lahko cene določijo še nižje.

Tušmobil denimo ponuja tako klice iz EU v Slovenijo kot kratka sporočila nekoliko ceneje kot preostala operaterja.

Dvoličnost pametnih

Uporabniki mobilnih telefonov z operacijskimi sistemi Android, iOS ali Symbian lahko na svojem telefonu v kombinaciji s povezavo wi-fi uporabljate aplikacijo Skype.

Ta omogoča brezplačne klice prek internetne povezave z drugimi uporabniki Skypa, za drobiž pa lahko klepetate tudi z uporabniki mobilnih ali stacionarnih telefonov.

Druga plat medalje pametnih telefonov z omenjenimi operacijskimi sistemi so vtičniki na namizju, aplikacije in celo njihove samodejne posodobitve, ki lahko račun za prenos podatkov izstrelijo v nebo. V izbirnikih svojega mobilnega telefona pobrskajte po nastavitvah, ki telefonu preprečujejo samodejen prenos podatkov v tujem omrežju.

Nepregledna ponudba

Posebne tarife in celo posebne naročniške pakete, ki omogočajo cenejše telefoniranje v tujini, ponujajo vsi trije večji operaterji. Zaradi nepregledne ponudbe se pred odhodom v tujino o teh posvetujte s svojim operaterjem.

Foto: grafika Žurnala24 gostovanje, cene Poiščite brezplačno wi-fi omrežje

Podatkovno potratne storitve, kot je ogledovanje posnetkov YouTuba s spleta ali večjih spletnih strani, lahko konec meseca precej olajša vašo denarnico. K sreči je večina spletnih strani prirejena uporabi mobilnih telefonov. Ena izmed možnih rešitev akutne zasvojenosti z internetno povezavo so brezplačne brezžične dostopne točke, ki so na vseh urbanih območjih, le nekaj metrov se bo treba sprehoditi.

Stroški MMS-sporočil
Pozornost velja nameniti tudi pošiljanju MMS-sporočil, pri katerih pošiljatelj ne plača le poslanega sporočila, temveč tudi prenos podatkov, ki ga je samo dejanje povzročilo. K ceni, ki je običajno povsem blizu ceni poslanega besedilnega sporočila, je treba torej prišteti podatkovno velikost MMS-sporočila.

Da bi bil ta strošek kar najmanjši, pri zajemanju slike, ki jo nameravate poslati uporabniku v Sloveniji, ne pretiravajte z njeno velikostjo. Če si bo prejemnik sporočilo ogledal le na mobilnem telefonu, zadostuje že slika z 0,3 milijona slikovnih točk ali ločljivostjo 640 x 480 točk.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:46 25. Junij 2011.

    Članek je pripravljen malomarno ali pa so nekateri operaterji namenoma izvzeti. Lahko bi vključil tudi Izimobil in njihov paket iz …

  • 11:25 25. Junij 2011.

    Novinar bi se lahko malo potrudil, obstaja še četrti operater T-2 ko ima najnižjo ceno. Povezave: http://www.t-2.net/media/Dokumenti/Apps/interaktivni-cenik-mednarodne-telefonije/index.html?country=Hrva%C5%A1ka

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.