Grad bodo obnavljali

Foto: Žurnal24 Občina bo opravila cenitev gradu, da bodo imeli vsaj približno sliko, za kakšen
Toliko časa mora biti še v lasti občine, sicer bo morala vrniti denar.
Oglej si celoten članek

Kljub nejasnemu lastništvu bo občina grad obnavljala. Danes bo ministrstvu za kulturo vrnila podpisano pogodbo in si s tem zagotovila dober milijon evrov sredstev. Tak sklep so včeraj na izredni seji sprejeli občinski svetniki in se s tem obvezali, da bo preostala sredstva za obnovo gradu prispevala občina. Svetniki so se za tak korak odločili kljub določilu v pogodbi, ki pravi, da mora grad še naslednjih pet let ostati v lasti občine. Spomnimo, da potomci nekdanjih lastnikov Attemsov terjajo grad nazaj, v rokah pa že imajo odločbo, da jim pripada polovica gradu.

1,25 milijona evrov evropskih sredstev bodo vložili v obnovo brežiškega gradu.

Tvegana odločitev
“Ne moremo si privoščiti, da bi grad sredi mesta, ki je kulturni spomenik, pustili propadati,” pravi župan Ivan Molan, ki je prepričan, da bo država z zahtevo po reviziji vseh postopkov grad, v katerega je veliko vlagala, dobila nazaj. Tudi če bo vrnjen lastnikom, bo ostal v kraju in bo odprt za javnost, se tolaži župan, prepričan, da naslednjih pet let zadeve še ne bodo rešene. V nasprotnem primeru bi morala občina evropska sredstva vrniti.

Svetniki v dvomih
“Gre za realno tveganje, škoda pa je lahko trojna,” razmišlja svetnik Ivan Sušin, ki se sicer zavzema za poravnavo med občino in nekdanjimi lastniki. “Če bomo izgubili lastništvo in grad ne bo vrnjen v naravi, ne vemo, kakšno odškodnino bomo moralči plačati Attemsom. Poleg tega bomo izgubili vložena sredstva, vprašanje je tudi, kje bomo dobili denar za vračilo,” je skeptičen svetnik. Svetnico Vladko Kežman pa bolj zanima to, ali bodo potomci Attemsov, če prej kot v petih letih dobijo grad nazaj, pomagali vračati evropska sredstva.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.