Gradenj hiš vse več

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V enem letu se je število izdanih gradbenih dovoljenj povečalo skoraj za četrtino.
Oglej si celoten članek

V drugem četrtletju letos je bilo v Sloveniji izdanih 913 dovoljenj za gradnjo stavb, kar je za 24 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani, kažejo podatki Statističnega urada RS. Podjetniki z nepremičninami kljub tej rasti ostajajo pesimistični.

Zasebna iniciativa

"Večina izdanih gradbenih dovoljenj se nanaša na enostanovanjske stavbe, vključno z gradnjo prizidkov in nadzidav, kar pomeni, da gre bolj za zasebne iniciative,“ meni Zoran Madon iz agencije Metropola. Na trgu nepremičnin ponudba še vedno močno presega povpraševanje. V bližnji prihodnosti preobrata ne pričakuje. "Čakamo na jesen, a če se bo padec gospodarske rasti še nadaljeval, obeti niso dobri. Prav tako ostaja neznanka, kaj bo s ponudbo z bančnih slabih naložb oziroma z napovedano ustanovitvijo slabe banke,“ razlaga. Negativni vpliv za nepremičninski trg bo prinesla tudi uvedba novega davka.

Nižje cene

Cene stanovanj so se glede na vrh v prvi polovici leta 2008 znižale od 15 do 30 odstotkov, cene hiš pa tudi do 40 odstotkov.  Alen Komić iz ABC nepremičnin navede primer 62 kvadratnih metrov velikega stanovanja v Ljubljani, ki je bilo pred krizo ovrednoteno na 150 tisoč evrov, zdaj pa je njegova cena upadla na 115 tisoč evrov.  Po besedah Ksenije Brence iz agencije Dodoma pa je dandanes mogoče v okolici Maribora kupiti prijetno hišo že za sto tisoč evrov. "Povpraševanje je po dobrih lokacijah po atraktivnih cenah, pod tisoč evrov za kvadratni meter," pravi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.