Gradili bi predvsem hiše

Foto: mediaspeed
Foto: mediaspeed
Statistika. Upravne enote so izdale več gradbenih dovoljenj; predvsem za stanovanjske stavbe.
Oglej si celoten članek

"Pravzaprav ne vem, kako naj si razlagam te podatke. Gradbena podjetja tega domnevnega oživljanja na področju naložb v nepremičnine ne čutijo in ga letos zagotovo še ne bodo. Sektor kot celota bo že peto leto zapored v krizi. Če ponazorim s podatki: v prvem četrtletju so imela gradbena podjetja glede na isto obdobje lani 24-odstotni upad poslov, najkritičnejše je na področju stavb, kjer je upad skoraj 40-odstoten," pravi Jože Renar, direktor zbornice gradbeništva.

Včeraj je statistični urad objavil nekoliko presenetljiv podatek: v prvem četrtletju letos je bilo izdanih 854 dovoljenj za gradnje stavb v skupni izmeri blizu 350 tisoč kvadratnih metrov, kar je približno 30 odstotkov več. Skoraj 94 odstotkov stanovanjskih površin je načrtovanih v enostanovanjskih stavbah, torej gre za gradbena dovoljenja za hiše.

Največ v osrednjem delu

Največ, 150 stanovanj se bo gradilo v osrednjem delu države, kar je več kot petina vseh, najmanj, le 12 stanovanj pa je načrtovanih v Zasavski regiji. "Na Obali je prošenj za izdajo gradbenih dovoljenj zelo malo, še največ hodijo naokoli in povprašujejo glede tega Rusi," razlaga Ivan Seljak, načelnik Upravne enote (UE) Piran. Na ljubljansko UE smo klicali nekaj pred 15. uro, a so nas podučili, da "gredo ljudje ob treh domov". Kdo so glavni investitorji na Ljubljanskem, tako nismo izvedeli.

Neprivlačne nepremičnine

"Na stabilnih trgih, kot je Avstrija, se veliko gradi, okoli štirikrat več kot pri nas. V Sloveniji pa je napovedovanje cen nepremičnin v teh razmerah povsem nepredvidljivo. Ni jasno, kaj se bo na trgu zgodilo," še dodaja Renar.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:54 21. Maj 2013.

    Danes je že vsakemu bučmanu jasno, da je v Sloveniji stanovanj preveč in jih za svoje veselje ne bo nihče …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.