Gradnja po novem do junija 2015

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vlada je danes sklenila, da je rok za sprejem nove prostorske in gradbene zakonodaje na vladi november letos, obravnava na seji DZ pa je predvidena najkasneje v juniju 2015
Oglej si celoten članek

Glede na izhodišča normativnih sprememb na področju urejanja prostora in graditve objektov, ki jih je vlada potrdila novembra lani, je bila priprava osnutkov predvidena do konca februarja letos, obravnava in sprejem zakonov na vladi in v državnem zboru pa do konca letošnjega leta.

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je novembra lani ob predstavitvi koncepta prenove zakonodaje na tem področju dejal, da je cilj povezati postopke prostorskega načrtovanja in graditve ter vzpostaviti enotno točko, na kateri bodo na voljo digitalizirani podatki različnih baz. S tem naj bi pospešili in poenostavili postopke pridobivanja vse potrebne dokumentacije za gradnjo objektov.

Eden razlogov za prenovo zakonodaje je tudi področje nedovoljenih gradenj. Konec decembra lani je začela veljati novela zakona o graditvi objektov, ki omogoča moratorij na rušenje nedovoljenih gradenj, za katere so že izdane inšpekcije odločbe za odstranitev objekta.

Od sredine meseca je v javni razpravi osnutek zakona o ravnanju z nedovoljenimi gradnjami, ki bo ob določenih pogojih omogočil legalizacijo nedovoljenih gradenj. Zakon naj bi bil sprejet do konca leta, veljati pa bi začel z letom 2015.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.