Grčiji tudi slovenski denar

Foto: Žurnal24 (Foto: Nik Rovan)
Poslanci so izglasovali zakon o posojilu Grčiji.
Oglej si celoten članek

Zakon določa pogoje in način sodelovanja Slovenije pri obljubljeni pomoči Grčiji, ki brez pomoči Evropske unije ne bo zmogla iz rdečih številk.

Grčija bo posojilo lahko črpala v več obrokih, vendar najdlje do 8. maja 2013, ob čemer bo spremenljiva obrestna mera višja od trimesečne evropske medbančne obrestne mere (Euribor). Poleg tega si bo Slovenija lahko obračunala upravljalske stroške.

V razpravi se je med poslanci pojavil dvom, ali bo Grčija sploh sposobna vrniti posojilo, zadržke so izrazili tudi v koalicijskih Zares in DeSUS.  V PS SLS so pomoč označili za nepremišljeno potezo Evropske unije.

Posojilo Grčiji ne bo povečalo dolga
Rebalans je potreben tudi zaradi odločitve Slovenije, da sodeluje v mehanizmu držav območja evra, da pomagajo globoko zadolženi Grčiji. Posojilo Grčiji, za katero se z rebalansom zagotavlja 140 milijonov evrov, po zagotovilih finančnega ministra Franca Križaniča ne bo povečalo primanjkljaja, saj gre le za prerazporeditev sredstev znotraj depozitov države.

Kot je Križanič dejal pred dnevi, je sicer sam rebalans potreben zaradi poslabšanih makroekonomskih napovedi, nižjih davčnih prilivov ter pomoči Grčiji.

DZ danes nadaljuje izredno sejo, na kateri obravnava predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna. Več si lahko preberete na tej povezavi.

Še en referendum?
Ravno glede zakona o posojilu Grčiji so, kot smo poročali že v petek, v parlamentu začele krožiti neuradne informacije, da naj bi se opozicija dogovarjala v smeri referenduma.

"Ja, res je. Razmišljamo o tej smeri, pogovarjamo se o tem. Več za zdaj ne bi govoril, omenim naj le, da je to, kar se gre Pahor, idiotizem prve vrste in svinjarija proti slovenski državi. Ljudje nimajo kje živeti, po drugi strani bomo pa kredite jemali," nam je takrat govorice potrdil Zmago Jelinčič. Več si lahko preberete v članku Referendum za pomoč Grčiji?.


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.