Andrej Šiško je presenečenje volitev. "Gre za glasove upora."

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Kandidatka vladajoče SMC Maja Makovec Brenčič izgubila proti Andreju Šišku, pravnomočno obsojenemu poskusa umora, kandidatu, ki je veljal za popolnega avtsajderja.
Oglej si celoten članek

Maja Makovec Brenčič, kandidatka vladajoče SMC, je na včerajšnjih volitvah dobila 1,72 podpore in je prehitela le Suzano Laro Krause ter Angelco Likovič. Več podpore kot kandidatka SMC je dobil celo Boris Popovič, v oči pa bode predvsem dejstvo, da je Makovec Brenčičevo močno prehitel kandidat Andrej Šiško, ki je prejel 2,22 odstotka podpore. 

Gre za kandidata, ki je na primer trdil, da so volitve protiustavne, saj bi na njih po zakonu smeli kandidirati le tisti, ki na dan volitev praznujejo 18. rojstni dan. Zakon namreč pravi, da lahko kandidira le tisti, ki je na dan volitev dopolnil 18 let. 

Foto: Anže Petkovšek Volitve 2017 Maja Makovec Brenčič

V Cankarjev dom prišla brez Cerarja

Maja Makovec Brenčič je sinoči v novinarsko središče prišla v spremstvu svojih sodelavcev. Že pred tem je povedala, da nad rezultatom ni razočarana. Za primerjavo, SMS je na volitvah dobila več kot tristo tisoč glasov, njena kandidatka za predsednico pa niti 13 tisoč. 

Na vprašanje, kako razlaga slab volilni rezultat, ni odgovorila, je pa poudarila, da namerava nadaljevati s sporočili iz svoje predvolilne kampanje, za katera je prepričana, da bodo slej ko prej slišana. Pomenljivo pa je, da s kandidatko SMC v Cankarjev dom sinoči ni prišel predsednik stranke Miro Cerar, ki bi ji na tak način izrazil javno podporo. 

Volitve Pahor se bo moral za mandat še precej potruditi in premagati Marjana Šarca

Zakaj SMC ni dal drugega kandidata?

"Zakaj SMC ni dal drugega kandidata, ki bi bil, kot se reče "spitze" kandidat, je seveda vprašanje. Vprašanje je tudi tehnologije, zakaj so se odločili stehtati in zakaj so se odločili stehtati na taki kandidatki," pravi nekdanji minister za izobraževanje Jernej Pikalo, SD. 

"Mislim, da stranke, ki resno kandidirajo, morajo nastopati z najmočnejšim kandidatom. To se je pokazalo tako pri SMC kot pri SDS, kjer nista kandidirala Miro Cerar in Janez Janša," pravi zunanji minister Karl Erjavec, Desus. 

Slovenija Janša odgovoril, koga bo podprl v drugem krogu

Cerar: Ne gre za nezaupnico SMC

Predsednik SMC in premier Miro Cerar je sinoči priznal, da so v volilno kampanjo za predsednika republike vstopili prepozno, zavrnil pa je tezo, da bi bila nizka podpora Makovec Brenčičevi nezaupnica SMC. "Tega ne moremo povezovati," je prepričan Cerar. Številni komentatorji so ob tem menili, da bi SMC moral pokazati več samokritičnosti. 

Zanimiv je tudi primer zadnjeuvrščene Angelce Likovič. Da je lahko kandidirala, je morala prinesti najmanj tri tisoč overjenih podpisov volivcev, po lastnih besedah jih je prinesla 3200, potem pa je v volilni kampanji uspela prepričati le še tisoč ljudi. 

Foto: Anže Petkovšek Volitve 2017 Andrej Šiško

Šiško presenečenje volitev

Andrej Šiško je kljub presenetljivo visoki podpori razglasil, da rezultatov volitev ne priznava. Volitve je ocenil kot nezakonite, protiustavne, nesvobodne in nepravične. "Vodim stranko, za katero nihče ni slišal. Vsi mediji so nas imeli na črni listi," je dodal Šiško, presenečenje včerajšnjih volitev, ki je zbral bistveno več podpore, kot so mu napovedovale predvolilne ankete.

"Očitno je v Sloveniji dva in nekaj odstotka ljudi, ki niso nujno podprli teh stališč, ampak lahko gre za protestne glasove. Ponavadi se protestni glasovi izrazijo na ta način," meni Pikalo. "To so protestniki proti vsemu, za njih je dobro, da imajo za koga glasovati," pravi Igor Lukšič, SD.

"Upam, da ne gre slovenska politika v smeri populizma in nacionalizma"

Andrej Šiško se je z dobrima dvema odstotkoma podpore uvrstil na peto mesto. "Ustvaril je izjemen rezultat, saj je prehitel denimo kandidatko SMC Majo Makovec Brenčič, župana Kopra Borisa Popoviča, tudi kandidatko stranke Za otroke! Angelco Likovič.To je zame presenečenje. Upam, da ne gre slovenska politika v smeri populizma in nacionalizma," je dejal predsednik DeSus Karl Erjavec.

Andrej Šiško, nekdanji vodja Viol je bil leta 2007 pravnomočno obsojen zaradi poskusa umora. Iz zapora, kamor so ga odpeljali s soočenja kandidatov za poslance v DZ na lokalni televiziji, je prišel leta 2009. Andrej Šiško je v predsedniški kanmpanji veljal za avtsajderja, ki ga nekatere televizije niso vabile niti na soočenja. Že 14 let vodi skrajno desno gibanje Hervardi, ki ostro nastopa proti migrantski politiki. 

Šiško je že napovedal udeležbo na državnozborskih volitvah. Mu lahko uspe priti v parlament? "Potencial tovrstnega volilnega telesa je v Evropi okrog desetodstoten. Če se ne bo oblikovalo kaj resnejšega, ima nekaj možnosti, ampak ne veliko," je za POP TV ocenil Igor Lukšič, SD. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 08:33 25. Oktober 2017.

    Ministrica je kradla predsednik tudi pa ni nobeden obsojen.Vsa Elita na univerzah je kradla. Ali je bilo to vprašanje.A ti ...

  • 12:55 23. Oktober 2017.

    Financiranje posojilo denarja za rešitev finančne težave (borut.martin@gmail.com) zdravo Prosim vas, da stik s tem radodarni in iskreni Gospod, ki ...

  • 11:39 23. Oktober 2017.

    S tem ko pišete o "obsojencu", govorite o tem kako ste levi. Obsodili so ga levaki, ki so mu zločin ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.