"Gre za virus, ne pošiljamo sporočil"

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Kranjske policiste so obvestili o spletnem kriminalu. Kranjčanka je prejela sporočilo, da mora zaradi kaznivega dejanja plačati globo.
Oglej si celoten članek

Kranjčanka je poklicala policiste, ker se je med prijavo računalnika v sistem na zaslonu pojavil zapis Nacionalnega preiskovalnega urada. V obvestilu je pisalo, da je storila kaznivo dejanje prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva po kazenskem zakoniku ter da ji bodo zato zablokirali računalnik, plačati pa mora tudi globo.

Kranjski policisti ob dogodku opozarjajo, da policija nikoli ne pošilja elektronskih sporočil, s katerimi bi uporabnike pozivala k plačilu globe ali pa zahtevala vnos različnih varnostnih gesel. Zato svetujejo, naj takšnim sporočilom ne nasedajo in naj ne plačujejo zahtevanih zneskov. Prav tako naj ne vnašajo osebnih ali poslovnih podatkov in številk.

Gre z virus iz elektronskih sporočil

Kot so sporočili, gre za virus, ki se na uporabnikov računalnik po navadi prenese s pregledovanjem okuženih spletnih strani ali e-pošte. Uporabnik dobi sporočilo o blokiranju računalnika, delo z njim pa se onemogoči. V obvestilu so po navadi uporabljeni grafični in besedni znaki policije, pomanjkljiva vsebina ter napačne navedbe členov in sankcij.

Uporabnikom predlagajo, naj pravilno uporabljajo programsko in strojno opremo ter poskrbijo za protivirusno zaščito, filtriranje sumljive pošte, uporabo požarne pregrade (Firewall) ter redno posodabljanje operacijskega sistema in druge programske opreme. Poleg je dobro, da spremljate svojo dostopno točko za brezžično omrežje ter poskrbite za osveževanje uporabniških imen in gesel za dostop do različnih internetnih storitev (npr. e-pošta, družabna omrežja in e-bančništvo). Obiskujte samo preverjene spletne strani, predvsem pa bodite pozorni na takšna obvestila in njihovo vsebino.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 19:35 11. September 2013.

    http://www.pcrisk.com/removal-guides/7293-nacionalni-preiskovalni-urad-virus<br />TOLE JE LE EDEN IZMED MNOGIH NASLOVOV V ZVEZI Z VIRUSOM "NACIONALNI PREISKOVALNI URAD".

  • 14:04 11. September 2013.

    navodila za odstranitev virusa so na strani https://www.cert.si/si-cert-2012-13-ukash-virus/

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.