Grehi, težki skoraj 20 milijonov

Foto: Žurnal24 Tudi v primeru redefinirane pogodbe za nakup oklepnikov grehi ne zbledijo, pravi
Glavni razlog obtožnice zoper Erjavca in Gutmana: naročila sta 25 povsem neopremljenih osemkolesnih oklepnikov. Državljane sta oškodovala za okoli 20 milijonov evrov, meni tožilstvo.
Oglej si celoten članek

Medtem ko sta te dni v ospredju Erjavčeva afera glede prodaje državnega premoženja in poročilo računskega sodišča glede težav s sistemom zaračunavanja okoljskih dajatev, Delo danes razkriva tudi vsebino obtožnice glede afere, povezane z nakupom oklepnikov. Kot je že znano, gre za obtožnico iz naslova nevestnega dela v službi.

Zloraba položaja težko dokazljiva, zato pod drobnogledom nevestnost
Na podlagi ovadbe Sistemske tehnike je policija v zadevi preiskovala več sumov glede zlorabe položaja, saj se je med drugim ministrstvo pogajalo zgolj z Rotisom – Patria – in ne tudi s Sistemsko tehniko. Pri tem je tudi računsko sodišče lani ugotovilo, da je bil s tem v škodo državi bistveno zmanjšan pogajalski prostor.

Ker pa je – tako opozarjajo pravniški krogi – zloraba položaja ena najtežje dokazljivih kaznivih dejanj, se je policija omejila predvsem na nevestno delo.

Oskubljeni oklepniki
Glavni razlog za obtožnico je to, da sta naročila 25 povsem neopremljenih osemkolesnih oklepnikov. S tem naročilom sta "opustila vse temeljne cilje investicije".

Erjavcu in Gutmanu policija očita, da sta z nevestnim delom v službi odgovorna za nastalo škodo v višini vsaj 16,8 milijona evrov.

Po poročanju Dela pa naj bi tožilstvo omenjeni znesek v svojem obtožnem predlogu še povišalo; očita jima, da sta z izvedbo nakupa 135 osemkolesnikov v vrednosti 278 milijonov evrov davkoplačevalce dejansko oškodovala za okrog 20 milijonov evrov.

Tudi v primeru nove pogodbe nevestnost ne zbledi
Tudi če bi sedanje vodstvo obrambnega ministrstva redefiniralo še vedno veljavno "Erjavčevo pogodbo", bi sum kaznivega dejanja ostal isti, navaja Delo in se ob tem sklicuje na pravna mnenja, ki so jih pridobili.

Kot pojasnjujejo, se obstoj kaznivega dejanja obravnava po času storitve; obstoja kaznivega dejanja torej redefinicija pogodbe nikakor ne bo spremenila, obstaja pa možnost, da bodo v primeru redefinicije pogodbe Erjavcu in Gutmanu le naložene milejše kazni.

Po Erjavčevih besedah je obtožni predlog privlečen za lase, ob tem pa ves čas opozarja, da ga ni prejel.



Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.