"Grki od tega ne bodo imeli nič"

Foto: Žurnal24 Grčiji bodo članice evroobmočja posodile zajeten kup denarja. (Foto: Zurnal24)
Zahteva po izredni seji državnega sveta. Dnevni red: odločanje o odložilnem vetu na zakon o posojilu Grčiji. "Grki od te pomoči ne bodo imeli nič," pravi prvopodpisani Vnučec.
Oglej si celoten članek

Zakon o finančni pomoči Grčiji – Slovenija ji bo priskočila na pomoč s skoraj 388 milijoni evrov – so v državnem zboru sprejeli v torek. Zakon je dvigal prah – nekateri poslanci so napovedovali celo referendum, če bo zakon sprejet.

Do tega sicer ne bo prišlo, obstaja pa možnost, da bi državni svetniki izglasovali odložilni veto na zakon. Skupina devetih državnih svetnikov s prvopodpisanim Bogomirjem Vnučcem iz SDS je namreč vložila zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bi odločali o vetu.

''Ta pomoč pomeni, da moramo kriti obveznosti držav, ki so na višjem standardu. Mi tega denarja nimamo, moramo si ga sposoditi,'' pojasnjuje Vnučec.

 Prevelika podrejenost Bruslju
''Menimo, da evropska enakopravnost ni toliko obvezna za tiste, ki nimajo, to ne bi bilo obvezno za vse države. Mi pa želimo vedno biti prvi, podrejamo se zahtevam Bruslja med prvimi, smo bolj rigorozni pri nekaterih direktivah, kot jih Bruselj predpisuje,'' opozarja Vnučec in dodaja, da na drugi strani starejše članice z lahkoto kršijo dogovore.

Slovenija bo za Grčijo prispevala 387,8 milijona evrov, od tega že letos skoraj 140 milijonov evrov. Skupno bodo globoko zadolženi državi članice evroobmočja posodile do 80 milijard evrov.

Grškemu delavcu nič
Proti taki vrsti pomoči so tudi, ker ne bo šla v prave roke: "Na koncu – Grki od te pomoči ne bodo imeli nič. Grški delavci tega denarja ne bodo videli. Če bi to res šlo delavcem, se ne bi upirali, vendar pa gre za reševanje bančnih sistemov. Rešujemo banke, ki so dajale posojilo Grčiji, to pa so nemške in druge evropske banke, kar pomeni, da spet rešujemo multinacionalke z računi na nekih lepih tihomorskih otokih,'' dodaja Vnučec.

Kakšna bo podpora v državnem svetu, Vnučec ni mogel napovedati, saj je svet zelo nepredvidljiv, pričakuje pa zanimivo debato, na kateri pričakuje tudi premierja Boruta Pahorja.

Poziv k poenotenju
Finančni minister Franc Križanič pa je za Radio Slovenija dejal, da bo to "zelo slab signal, da se umikamo iz solidarnostnega mehanizma, kar bo imelo za tisto državo, ki bi se tu umaknila, negativne posledice za njen ugled in posledično verjetno tudi pri različnih projektih, v katere se vključuje". Ob tem je pozval k poenotenju pri takih pomembnih in državotvornih temah. 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.