Grobo kršenje delavskih pravic na Kozini: Brez počitka tudi po 30 ur

Foto: Delavska svetovalnica
Foto: Delavska svetovalnica
Delavci dveh podjetij s Kozine so izpostavljeni zdravstvenim tveganjem zaradi izčrpanosti. Po 15 ali več urnih izmenah ter neprekinjenemu video nadzoru so prepuščeni samim sebi, opozarjajo na Delavski svetovalnici. 12 tujih delavcev spi v skladiščnih prostorih podjetja in uporablja eno stranišče. Oporečni naj bi bili tudi njihovi produkti. Kljub nadzorom pristojnih organov in ugotovljenih napakah se kršitve pravic delavcev nadaljujejo.
Oglej si celoten članek

Delavska svetovalnica je prejšnji teden na koprsko tožilstvo vložila kazensko ovadbo zoper lastniško prepleteni podjetji Marinblu in Selea iz Kozine zaradi suma kršenja pravic delavcem. Goran Lukić in Luka Lukič iz Delavske svetovalnice sta danes na novinarski konferenci pojasnila ozadje zgodbe o delovnih in življenjskih pogojih delavcev.

Zaposleni v podjetjih družine nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja so predmet nenehnega nadzora, neprekinjenega dela in neplačanih nadur, slabih bivalnih pogojev, hkrati pa nekateri nimajo urejenih dovoljenj za opravljanje dela.

12 indijskih delavcev, ki je v Slovenijo prišlo pred približno enim mesecem, živi v prostorih podjetja v industrijsko-obrtni coni na Kozini, medtem ko podjetje Marinblu ustvarja več kot 7 milijonov evrov prihodkov in 260.000 evrov čistega dobička od prodaje, je uvodoma dejal Goran Lukić. Delavci so izpostavljeni neprekinjenim delovnem času, delu pod nezakonitim video nadzorom, pritiskom nadrejenih glede opravilnosti, svoje delo pa morajo ves čas opravljati stoje in brez počitka. Na spodnji sliki so vidne razmere, v katerih živijo tuji delavci, ki v podjetjih prevladujejo. Po njihovem pričevanju naj bi se soba vzpostavila nekaj dni po inšpekcijskem obisku.

Foto: Delavska svetovalnica Bivalni pogoji 12 delavcev. Na podlagi izjave enega izmed delavcev, ki so v stik z Delavsko svetovalnco prišli pri iskanju informacij glede urejanja svojih delovnih dokumentacij, je Delavska svetovalnica po poizvedovanju podala ovadbo na pristojno državno tožilstvo v Kopru. S primerom so seznanjeni tudi Policija, Inšpektorat za delo ter informacijski pooblaščenec.

Delodajalec krši več določb delovne zakonodaje, opozarja Lukić. Ob tem je izpostavil primer delavca, ki je začetku maja delo opravljal 30 ur brez počitka. Od 18. do 24. ure je delal proizvodnji, nato je vozil kombi z dostavo na Češko, od koder se je vrnil ob 1 zjutraj naslednji dan. Ob 5 zjutraj je bil ponovno na svojem delovnem mestu, ko je opravil še eno dostavo v Sloveniji.

Tuja agencija za svoje storitve v Sloveniji nima dovoljenja

Na podlagi podatkov iz Zavoda za zaposlovanje RS je Delavska svetovalnica ugotovila, da so podjetju Selea od 2019 izdali 13 dovoljenj za opravljanje dela delavcev iz Bosne in Hercegovine, od tega pa jih je bilo 8 razveljavljenih, ker delodajalec ni podal prijave za zdravstveno dovoljenje v določenem roku. 2 dovoljenji sta bili sklenjeni s Srbijo. Obenem so zabeležili 17 zavrnitev vlog za Indijo, ker tujci niso mogli izkazati, da izpolnjujejo pogoje za to delovno mesto, je dejal Lukić.

Nasprotno v podjetju Marinblu ni bilo soglasja za zaposlitev, podjetje se je namreč obrnilo na tujo agencijo za delavce. V Delavski svetovalnici so zaznali prijave storitev za 12 državljanov Indije, ki so bili s strani portugalske agencije napoteni k naročniku za obdobje od maja do novembra 2022, je izpostavil Lukić.

Portugalska agencija za opravljanje svoje dejavnosti nima veljavne registracije, zato tudi delo 12 indijskih delavcev ni pravilno registrirano, je opozoril Lukić. ''Tudi uporabnik storitve je soodgovoren za situacijo z zakonskega vidika,'' je dodal.

Delavci, ki so se obrnili na Delavsko svetovalnico, so izčrpani. Nekateri imajo že po nekaj tednih kronične zdravstvene težave. Kot je pojasnil Lukič, je fluktuacija delavcev pri omenjenih podjetjih velika.

Inšpekcija je podjetji obiskala, a glob kljub kršitvam ni bilo izrečenih

Podjetji je že obiskala delovna inšpekcija. V podjetju Selea so izvedli 4 preglede, pri katerih so ugotovili 6 kršitev in izrekli 3 ukrepe. V Mariblu so izvedli  3 preglede in ugotovili 3 kršitve.

Ukrep glob ni bil izrečen v nobenem podjetju. ''Za te pogoje je soodgovoren inšpektorat za delo. Konkretnega pregona in glob ni bilo,'' je navedel Lukić, ki je dejal, da Zakon o inšpekciji dela omogoča izdajo prepovedne odločbe, kadar agencija za napotovanje delavcev nima izdanega dovoljenja za opravljanje svoje dejavnosti.

Luka Lukič je ob tem opozoril še na nezakonitost nenehnega videonadzora. ''Takšen nadzor presega namen, ki je določen z zakonom, ki dopušča videonadzor. Tu ne govorimo o varnosti. Zakonodaja za uporabo video nadzora določa, da je to skrajen ukrep, kadar varnosti ni mogoče zagotoviti z milejšimi ukrepi. Ne ponuja pa možnosti prenosov v živo,'' je pojasnil Lukič.

Higienski pogoji v obratu so oporečni

Delavci opozarjajo na slabe higienske pogoje. V nekem obdobju naj bi imeli na razpolago zgolj eno stranišče, ki je bilo že zamašeno. Obenem so opozorili na pomanjkanje čistoče delovnih površin ter higienska vprašljivost produktov iz obratov za pakiranje rib. 

Po pričevanju delavcev so higienski pogoji v prostorih proizvodnega obrata večkrat oporečni, kdaj naj bi bili prisotni črvi, je dejal Lukič. Včasih prihaja do reklamacij rib zaradi neustrezne temperature pri pakiranju. V teh primerih naj bi uporabili ledošok, izdelek prepakirali in poslali na tuja tržišča, predvsem na Češko in Madžarsko. V Sloveniji sta odjemalca izdelkov Spar in Lidl, je še pojasnil Lukič.

Šuštarjevi očitke zavračajo

Šuštarjevi so včeraj, ko so v javnost prišle prve informacije o pogojih v njihovih podjetjih, v pisnem odzivu zavrnili očitke.

"Pojasnjujem, da vsi naši delavci opravljajo delo v skladu z veljavno delovnopravno zakonodajo. Zavračam vaše navedbe o neizplačilu opravljenih nadur in o izvajanju nezakonitega videonadzora delavcev. Višina urne postavke in izvajanje politike zaposlovanja delavcev sodi v okvir poslovne skrivnosti poslovanja naše družbe, zato vam teh informacij ne moremo razkriti. Glede navedb, da naj bi bila v zadnjih treh letih delovna inšpekcija v družbi Selea d.o.o. ugotovila številne kršitve, takšne navedbe zavračam," je za TV Slovenija zapisala direktorica Rosana Šuštar.

Kot je dodala, so bili v preteklih letih opravljeni številni inšpekcijski nadzori, pri čemer pa noben ni bil zaključen na način, da bi bila družba ali ona kot odgovorna oseba, spoznana za krive storitve kakršnegakoli prekrška.

"V primeru ugotovitve kakršnihkoli pomanjkljivosti pri izvajanju delovnega procesa, pa smo vedno spoštovali odrejene ukrepe s strani pristojnih organov in izpolnili vse naložene obveznosti. Ostro pa zavračam insinuacije o obolevanju in fizični in psihični iztrošenosti v povezavi z delom v družbi Selea," je še pojasnila.

Ob tem pa so z delovne inšpekcije za TV Slovenija odgovorili, da so v preteklosti v podjetjih Marinblu in Selea opravili več nadzorov, med katerimi so ugotovili kršitve pri plačah, regresu, delovnem času, odmorih in počitku.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 20

  • 09:48 9. Junij 2022.

    torej ena krepka za desničarje. torej ta dobri kapitalist je takole izkoriščal delavce, da mu delajo zastonj skoraj. da ne …

  • 07:44 9. Junij 2022.

    Veliko podjetij svoje delavce prisiljuje da delajo vsak dan uro več in to zastonj. Dajte red naredit pri tudi teh...Šustarič …

  • 22:55 8. Junij 2022.

    Kdor dela za lidl pa hofer je povsod isto saj hočejo najnižje cene tako delodajalci pritiskajo na zaposlene. Vbistvu ti …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.