Poziv: Slovenija naj uvede obvezno cepljenje za starejše od 50 let

Foto: Epa
Foto: Epa
Cantarutti predlaga, naj se vsi nenujni sestanki, konference, srečanja, vključno s prednovoletnimi srečanji, izvajajo z uporabo sodobnih digitalnih orodij ali pa prestavijo na čas, ko bo okužb med nami manj.
Oglej si celoten članek

"Največji izziv v tem obdobju ni virus kot tak. Največji izziv so ranljive osebe v bolnišnicah, še posebej na intenzivni negi, ki obremenjujejo zdravstveni sistem do te mere, da se drugi programi bolnišničnega zdravljenja začasno krčijo ali celo ukinjajo," ocenjuje generalni direktor GZS Aleš Cantarutti.

Če se bodo razmere slabšale, nas lahko doletijo nove omejitve

Zato predlagajo uvedbo obveznega cepljenja za vse prebivalce, starejše od 50 let, ter dosledno spoštovanje preventivnih ukrepov, strogo preverjanje PCT pogoja ter samoomejevalno in odgovorno vedenje vsakega posameznika. Cantarutti meni, da bo gospodarstvo lahko le, če bomo kot družba stopili skupaj in vsak po svojih močeh prispevali k izboljšanju epidemioloških razmer, v prihodnjih mesecih nemoteno poslovalo. "Sicer pa nas lahko doletijo tudi nove omejitve, ki bodo spodbudile rast nezadovoljstva ter bodo dodatno obremenile javne finance," dodaja Cantarutti.

Na GZS spominjajo, da je 68 % vseh pacientov, sprejetih v bolnišnico zaradi okužbe s covidom-19, necepljenih. Od cepljenih, ki so bili z okužbo sprejeti v bolnišnično oskrbo, pa je 79 % v starostni skupini nad 65 let. Slovenija ima eno od nižjih stopenj precepljenosti v Evropi ter visoko stopnjo smrtnosti. 

"Podatki potrjujejo, kar strokovnjaki opozarjajo že nekaj mesecev. Da namreč cepljenje proti covidu-19 precej dobro, četudi ne povsem stoodstotno, ščiti proti hujšemu poteku bolezni, pristanku v bolnišnici in zdravljenju na enotah intenzivne nege, kar izpostavlja tudi Evropska komisija," pravijo na GZS.

Ne bi bili prvi

Cantarutti spominja, da je obvezno cepljenje zakonsko že uredila Avstrija z začetkom februarja 2022, Nemčija o tem razmišlja, Italija, Francija in nekatere druge države pa so obvezno cepljenje uvedla za posamezne poklicne skupine oz. področja. "Z morebitno odločitvijo za uvedbo obveznega cepljenja v določeni obliki tako Slovenija zagotovo ne bi bila niti prva niti edina v Evropi," dodaja.

Predlaga tudi, da naj se vsi nenujni sestanki, konference, srečanja, vključno s prednovoletnimi srečanji, izvajajo z uporabo sodobnih digitalnih orodij ali pa prestavijo na čas, ko bo okužb med nami manj.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 117

  • 18:35 29. November 2021.

    Hvala lepa, mene lahko cepite samo po smrti!

  • 09:29 27. November 2021.

    Ma v toti zboljeni SLO je VSE obvezno, "začasno".. ali je sploh še kaj prostovoljno ??

  • 08:05 27. November 2021.

    Prvo, uvesti odstranitev za vedno, pojavo, zaposlitev na takšnih mestih, takšnim kretenom makaronarskim (Cantarutti = Lah, makaronarski!). Takšne bedarije ne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.