GZS proti noveli o zemljiški knjigi

Foto: Žurnal24 (Foto: Saša Despot)
Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) poziva državni zbor, naj ne sprejme novele zakona o zemljiški knjigi. Opozarjajo na monopolizacijo notarjev in odvetnikov ter ozkega grla, ki bi pri tem nastalo.
Oglej si celoten članek

Kot je danes na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila izvršna direktorica GZS za zakonodajo in politike Alenka Avberšek, zbornica podpira proces elektronizacije zemljiške knjige, ne strinja pa se z bistvenimi rešitvami predloga zakonske novele, saj te pomembno vplivajo na pravni in ekonomski položaj gospodarskih subjektov in državnih organov.

Predlogi prinašajo podražitve
Nasprotujejo obrazložitvi predlagatelja zakona, da njegovo sprejetje ne bo imelo nobenih posledic na gospodarstvo. Avberškova vztraja, da predlagane rešitve prinašajo občutno podražitev storitev za stranke, in dodaja: "Naša groba ocena je, da se ob približno 300 tisoč postopkih na leto govori o privatizaciji javne storitve v intervalu od 10 do 30 milijonov evrov."

Govorimo o demontaži državne veje pravosodja.
Igor Blažina

Za nekatere dodaten zaslužek
Kot je dejal direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS Igor Blažina, zdaj veljavni zakon predvideva, da lahko zemljiškoknjižne predloge v klasični obliki predlagajo vsi; po novem bi to lahko počeli le še notarji in odvetniki v elektronski obliki. Za hrambo izvornih listih skrbijo sodišča, po novem zakonu pa bi za to skrbeli le še notarji in odvetniki, ki bi zaračunavali tudi storitev pretvorbe običajne listine v elektronsko obliko.

Po besedah Avberškove je GZS že konec junija svoje pripombe posredovala na ministrstvo za pravosodje, to pa se je na pripombe odzvalo tako, da je v predlog zakonske novele vneslo triletno prehodno obdobje. "To ni sprejemljiva rešitev, ker ne rešuje problema monopolizacije in ozkega grla, ki bi nastalo," je dejala Avberškova.

V GZS priznavajo, da novela prinaša tudi nekaj dobrih rešitev, a se z zakonom preveč hiti. Takšen, kot je predlagan, bo najverjetneje v nekaj letih spremenjen. Na zbornici bodo zato pripravili pregled primerljivih ureditev v Evropi.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.