Hanžek in Koširjeva z novo stranko

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek ter publicistka in upokojena profesorica Manca Košir ustanavljata stranko, katere cilj bo trajnostni razvoj. Blaž Kavčič: "Nisem del tega gibanja."
Oglej si celoten članek

Zanimalo nas je, če je del tega gibanja tudi Blaž Kavčič, predsednik Državnega sveta, ki je prejšnji teden izstopil iz LDS in napovedal možnost, da ustanovi novo stranko. "Nisem del tega gibanja," nam je povedal in dodal, da ustanovitev sicer vidi kot nekaj pozitivnega in da ima dobre odnose z nekaterimi člani.

Kavčič pravi, da se s somišljeniki še dogovarjajo, ali bi ustanovili novo gibanje ali pa bi se vključili v katero od novih strank. Skrbi ga, da bi nastala količina gibanj, ki se pred volitvami ne bodo znala povezati, zato možnost ustanovitve svojega še proučujejo. Kavčič je še komentiral, da so mu okoljske tematike sicer blizu, da pa mora stranka poleg okoljskih ponuditi še druge politike.

Hanžek: cilj je prevzeti naslednjo vlado

"Smo stara in nova garda, ki meni, da moramo z neetičnim delovanjem prekiniti," je za tretji program RTV Slovenija povedala Manca Košir. "Gibanje je nekaj, kar raste, zato vključujemo vse ljudi, ki imajo ambicije in bi radi kaj spremenili, tudi če ne marajo političnega udejstvovanja," pa je povedal nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek. Koširjeva in Hanžek, sicer sošolca s Fakultete za družbene vede, sta na čelu novega Gibanja za trajnostni razvoj Slovenije, ki bo preraslo v stranko.

Hanžek je poudaril, da gre za zametek politične stranke, katere namen je "prevzeti in sestaviti naslednjo vlado". Hkrati priznava, da so s svojim programom zelo optimistični, in dodaja, da sam pravzaprav nima političnih ambicij ter da udejstvovanje vidi kot žrtvovanje. Dodaja, da ni nujno, da bosta stranko vodila on in Koširjeva.

"Bomo še enkrat mi poskusili biti druge vrste politiki," je povedal Hanžek in dodal:
"Vse te stranke so imele zadnjih 20 let škarje in platno. V našem gibanju ni nikogar, ki bi doslej pojedel besedo, deloval politično," je povedal Hanžek.

"Odgovornost za razvoj moramo prevzeti vsi ljudje v skladu z ekonomsko-politično močjo, ki jo imamo," pravi nekdanji ombudsman, ki opozarja, da je "dobrobiti rasti BDP pobiral en sloj, kazen za slabe strani pa drugi". "Ko so bili dobički, ni nihče govoril, da je treba več dati delavcem," pravi Hanžek.

Gibanje bo zasedalo v četrtek, ko bo sprejeta tudi programska listina. Poleg Koširjeve in Hanžka se v povezavi z gibanjem po pisanju Večera omenja še nekdanji predsednik Zelenih Dušan Plut, kirurg Erik Brecelj, psihologinja Gabi Čačinovič Vogrinčič, doslej sicer članica Zaresa, ter ekonomistki Hermina Krt in Ana Murn.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 17:29 13. September 2011.

    >>nima političnih ambicij ter da udejstvovanje vidi kot žrtvovanje<br /><br />Ja ti bošček...Blagor jim ki niso videli pa verjamejo.

  • 13:20 13. September 2011.

    Nekaj se dogaja upam,da v pravo smer dr.Brecelj je že eden od pozitivnih! Če ne bo v tem gibanju kasneje …

  • 13:16 13. September 2011.

    ...nekdanji lenuh človekovih pravic....itak...samo delat NE...dejmo novo stranko nardit...prokleta banda, dokdaj vas bomo futrali???

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.