Heker ukradel 270 tisoč evrov

Foto: Shutterstock Scena 19.08.11, hacker, heker, racunalniski tat, facebook, foto: shutterstock
Osumljenec. Ko so ga policisti ujeli, je imel že vse pripravljeno, da bi odtujil še 1,2 milijona evrov.
Oglej si celoten članek

Kriminalisti so kazensko ovadili 43-letnega Ljubljančana, ki je osumljen pranja denarja, napada na informacijski sistem in velike tatvine.

Osumljeni je konec lanskega leta v dobrem mesecu vdrl v več računalnikov osmih podjetij in samostojnih podjetnikov, jih dlje nadziral – med drugim je opazoval pritiskane tipke na računalniški tipkovnici, imel je tudi spletno kamero in mikrofon – ter tako prišel do uporabniških imen in gesel ter drugih zaupnih podatkov, so sporočili z ljubljanske policijske uprave. S tem je povzročil za 270 tisoč evrov škode, ki so jih oškodovancem že vrnili. V preiskavi so še ugotovili, da je osumljeni že imel podatke, s katerimi bi lahko odtujil dodatnega 1,2 milijona evrov.

Izkoristil je nepazljivost

V računalnike podjetnikov, ki so pri svojem delu uporabljali sistem elektronskega bančništva, je vdrl z "lažnimi" elektronskimi sporočili s pripetimi "okuženimi" datotekami; izkoristil je njihovo nepazljivost, ko iz računalnikov niso odstranili kartic in USB-ključkov s kvalificiranimi digitalnimi potrdili, ki so potrebni za uspešno transakcijo prek elektronskega bančništva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.