Slaba organizacija? "Posledično na faks hodijo bolni in skrivajo prehlade!"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Nekatere fakultete omogočajo online spremljanje predavanj, druge ne.
Oglej si celoten članek

Glede na podatke NIJZ od konca avgusta, v starostni skupini otrok in mladostnikov, okužbe s covid-19 najhitreje naraščajo v starostni skupini od 19 do 24 let, kjer je bilo v preteklem tednu zaznanih 9350 okužb, medtem, ko je bilo v starostni skupini srednješolcev na novo zaznanih 855 okužb. 

V predavalnicah po nekaj sto študentov

Na NIJZ smo naslovili vprašanja glede razlogov za naraščanje okužb med študenti, glede na to, da je za vstop v predavalnice potrebno izpolnjevati pogoj PCT in je za študente, ki niso prebolevniki ali cepljeni, obvezno samotestiranje. Kot je mogoče razumeti, je za NIJZ največja težava opredeljevanje visokorizičnih stikov. "Kot so nam z visokošolskih zavodov sporočili, organizacija izobraževalnega procesa v visokem šolstvu povsod ne omogoča opredelitve stikov v predavalnicah, kjer je lahko tudi po nekaj sto študentov," pojasnjujejo na NIJZ.

"Posledično hodijo na faks vsi bolni, prehlajeni ter skrivajo prehlade!"

Študenti se medtem na nas obračajo z drugimi podatki: "Bolni in okuženi študenti od Fakultete za matematiko in fiziko nimajo nobene podpore v smeri, da bi jim predavanja omogočila online," poudarja študent 1. letnika FMF, ki ne želi biti imenovan. "V enem dnevu vzamemo toliko snovi, da si ne moremo privoščiti enega dneva odsotnosti, kaj šele 10 dni karantene. Posledično hodijo na faks vsi bolni, prehlajeni ter skrivajo prehlade! Medtem na Fakulteti za računalništvo in informatiko okuženi in bolni študenti prejmejo link do lanskih predavanj, kar je prijazno od fakultete!"

"Poročanje podatkov ni zaživelo"

Kolikšen delež na novo okuženih v tej starostni skupini se nanaša na študente oziroma tiste, ki aktivno obiskujejo predavanja, ni znano, saj Nacionalni inštitut za javno zdravje pristojnega ministrstva ni pozval, naj (za razliko od dijakov in učencev) zbira podatke o okuženih študentih. "S podobnim zbiranjem podatkov so na MIZŠ pričeli že pred enim letom, a poročanje ni zaživelo. Vprašanje je tudi doslednost študentov pri sporočanju njihove okužbe s SARS-CoV-2 v visokošolske zavode. Kolikor nam je poznano, ni zakonske podlage, ki bi študenta obvezala k poročanju visokošolskemu zavodu o tem, da je okužen s SARS-CoV-2. To pomeni, da bi bili vsi taki podatki do določene mere nezanesljivi," pojasnjujejo na NIJZ, ki ga vodi Milan Krek. 

Kaj narediti?

Medtem ko v vrtcih, osnovnih šolah in na srednjih šolah ob pojavu okužbe v skupini oziroma razredu, v karanteno napotijo celotni razred, pa na fakultetah zaradi izpolnjevanja pogoja PCT visokorizične stike iščejo po protokolih, ki veljajo za splošno prebivalstvo. 

V preteklem tednu je Univerza v Ljubljani zaradi številnih odprtih vprašanj zahtevala sestanek s predstavniki NIJZ. "Na podlagi njihovih odprtih vprašanj smo dopolnili naša navodila, ki bodo objavljena v nekaj dneh," so kratki na NIJZ. 

*Fotografija je simbolna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 60

  • 12:16 30. Oktober 2021.

    Tresla se je gora,rodila se je miš.Covid 19 ni španska gripa,je pa res,da je nevaren pretežno za starejše ljudi.Tu je …

  • 07:49 30. Oktober 2021.

    res vas ne razumem, naša generacija je z vročino hodila v službo, ker si nismo mogli privoščit manjko pri plači. …

  • 20:49 29. Oktober 2021.

    Mar ni tam, na matematiki, predavatelj naš strokovni strokovnjak za korono, napovedovalec gibanja pandemičnih valov in (prav zato zaupanja vredni) …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.