Hočemo odgovor!

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Političnii odločevalci vse pogosteje ignorirajo kritike, pobude ali zahteve civilne družbe, ugotavlja sindikat šolnikov, ki zahteva, da se vlada opredeli do peticije, ki jo je podpisalo skoraj 40 tisoč ljudi.
Oglej si celoten članek

"Politični odločevalci vse pogosteje ignorirajo kritike, pobude ali zahteve civilne družbe ali pa se – v najboljšem primeru – nanje odzovejo le formalno," v odprtem pismi predsedniku vlade Miro Cerarju opozarjajo v sindikatu šolnikov Sviz.

Sviz je pretekli četrtekv državni zbor vložili peticij, ki poziva vlado naj preneha krčiti sredstva za javno izobraževanje, znanost in kulturo pod katero se je podpisalo 39 236 ljudi.

"Med podpisnicami in podpisniki peticije so tisoči učiteljic in učiteljev, vzgojiteljic in vzgojiteljev v vrtcih, raziskovalk in raziskovalcev, uglednih profesoric in profesorjev s slovenskih univerz, rektor Univerze v Ljubljani, najbolj ugledni in mednarodno priznani znanstvenice in znanstveniki z našega največjega raziskovalnega inštituta ter številni drugi državljanke in državljani. SVIZ težko razume, da se vlada ne opredeli do stališč in zahtev skoraj 40.000 državljank in državljanov, in sprašuje, ali se slovenska izvršna oblast čuti bolj zavezana obljubam Bruslju kot resnemu in spoštljivemu dialogu z državljankami in državljani, " opozarjajo v pismu.

 

Cerar naj se opredeli do peticije in pojasni razloge za varčevanje

Sviz od Cerarja pričakuje, da se bo v imenu vlade opredelil do peticije Za ohranitev kakovostnega javnega izobraževanja in odličnosti raziskovalnega dela. Premiera pozivajo, naj pojasni razloge, zakaj vlada ne sprejema njihove zahteve o takojšnjem prenehanju uničujočega varčevanja v znanosti in izobraževanju. Poleg tega pa naj se opredelil do njihove trditve, da je politika varčevanja v izobraževanju in znanosti, ki jo vlada nadaljuje, povsem zgrešena, saj potiska Slovenijo na periferijo, v odvisnost in podrejanje.

Cerarja v sindikatu prav tako pozivajo, naj utemelji, zakaj je neizbežno z varčevanjem ogrožati kakovostno delovanje javnih univerz in raziskovalnih inštitutov ter naj argumentira, zakaj v rebalansu ni mogoče zagotoviti zadostnih sredstev za plačilo dodatne strokovne pomoči, za zdajšnjo raven financiranja šole v naravi in interesnih dejavnosti ter za celotno izplačilo druge polovice tretje četrtine poračuna iz naslova odprave plačnih nesorazmerij.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 11:30 17. Februar 2015.

    Dvanajst tveganj, ena rešitev<br />Ekstremne podnebne spremembe, jedrska vojna, globalna pandemija, ekološka katastrofa, zlom globalnega sistema, udarec asteroida, izbruh supervulkana, …

  • 11:17 17. Februar 2015.

    učitelji imajo zelo dobre plače, če ne, odlične!

  • 11:17 17. Februar 2015.

    učitelji imajo zelo dobre plače, če ne, odlične!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.