Hojs: "Ni slučaj, da se vse dogaja prav ta teden"

Hojs: "V primerjavi z operativnim policistom, to so fantje, ki so svoje delo na protestih opravljali zelo vestno in strokovno, in v primerjavi s sindikalnim predstavnikom kot je g. Cvetko, ki dela zgolj sindikalno delo - on na mesec zasluži več kot štiri tisoč evrov bruto."
Oglej si celoten članek

Kot je znano, je minister za notranje zadeve Aleš Hojs uresničil svoje napovedi in v dokaz, da plače policistov (nekateri med njimi namreč stavkajo) niso tako slabe, objavil poimenske podatke o bruto plačah javnih uslužbencev Ministrstva za notranje zadeve, Policije in Inšpektorata RS za notranje zadeve skupaj z njihovimi enotami. 

Vse se dogaja ta teden

Foto: Anže Petekovšek protesti pred parlamentom Na vprašanje o primernosti "takšnega odkritega spopada s policisti" v tem občutljivem času epidemije in protestov, ko može v modrem še kako potrebuje, je minister v sinočnjih Odmevih povedal, da je sindikat Roka Cvetka že pred tedni opozarjal, da zdaj ni čas za stavko. Ta je po mnenju ministra politično motivirana.."Ni slučaj, da se vse dogaja ta teden - od vložitve konstruktivne nezaupnice, začetek stavke policistov, lomljenja rok poslancem DeSusa," je dodal Hojs. 

Storil, kar je obljubil

Kot je dejal, je naredil samo to, kar je obljubil pred dvema tednoma. "G. Cvetku sem pred 14 -dnevi dejal, da bom prisiljen objaviti plače. Njegov odgovor je bil, da z objavo svojih plač nimajo nikakršnih problemov."

Na vprašanje o očitkih nekaterih strokovnjakov za varnostne vede, da objavljanje poimenske informacije o nekaterih zaposlenih v policiji - na primer specialcev - ni pametno, je Hojs odgovoril, da se za nobenega od pripadnikov specialnih enot ne ve, v kateri akciji je sodeloval, ali kdo je pričal na sodišču. "Ti gospodje (strokovnjaki) bi morali v preteklosti poskrbeti, da bi policija imela akte, v katerih bi jasno pisalo, koga ali kaj se v teh plačah ne sme objavljati. Nič od tega ni bilo pripravljenega s strani policije, zato še enkrat poudarjam, da so bile vse te objave zakonite," je pojasnil notranji minister.

Na vprašanje, ali je rešitev poseg v plačni sistem, kar pomeni, da bo na primer operativni del policije izvzet iz enotnega plačnega sistema, je Hojs odgovoril, da podpira takšno rešitev. Po njegovem naj bi vsak minister znotraj svojega sistema preveril možnost drugačnih plačilnih razmerij v okviru obstoječe mase plač.

Foto: Anže Petkovšek protivladni shod "Prav je, da se v policiji vzpostavi nek karierni sistem, da se znova preveri, kakšne plače imajo. Poglejte, v primerjavi z operativnim policistom - to so fantje, ki so danes (na protestih) svoje delo opravljali zelo vestno in strokovno - v primerjavi s sindikalnim predstavnikom kot je g. Cvetko, ki dela zgolj sindikalno delo, on na mesec zasluži več kot štiri tisoč evrov bruto."

Slovenija Tako klavrno so propadli protesti pred parlamentom

Hojs je ob tem poudaril, da je že ves čas proti enotnemu plačnemu sistemu. "Poglejte, en vrhunski strokovnjak, zdravnik, zasluži morda samo 1,5 krat toliko kot sindikalni predstavnik policije," je še dodal. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 23

  • 17:57 14. Januar 2021.

    Ko pregledal plače, bi lahko stavkali kvečjemu za znižanje! Nič se ne dogaja slučajno. Plače, ko se izplačujejo iz proračuna …

  • 13:19 14. Januar 2021.

    V celi javni upravi je takšna situacija glede plač, ne samo v policiji. Korenita reforma plačnega sistema v JU je …

  • 12:46 14. Januar 2021.

    Hojs im prav. Obrnite se na Cvetka.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.