Holding bo tak, kot ga niso hoteli

Foto: slovenija 19.03.13, Uros Cufer, seja odbora DZ za finance in monetarno politiko, slovenija 19.03.13, Uros Cufer, seja odbora DZ za finance in monetarno politiko,
"Delajo to, kar so nam očitali."
Oglej si celoten članek

"Takšen predlog ne bo šel skozi koalicijo," o predlogu zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki je bil objavljen v torek, meni poslanec SDS Marko Pogačnik. "Desus je v prejšnji vladi grozil z odhodom iz koalicije, če Kad ne bo ostal samostojna pravna oseba," je opozoril Pogačnik. Desus je znova v vladi, v predlogu zakona pa je predlagana ukinitev Kada in pripojitev k SDH.

Minister za finance Uroš Čufer je pojasnil, da so zakon napisali tako, kot mislijo, da je prav, in da niso vnaprej črtali rešitev, ki "morda ne bodo šle skozi", ter da je v tem pogledu zakon morda politično naiven, a dodal, da so se razmere zelo spremenile in da je zdaj zaželeno marsikaj, kar je bilo pred leti nesprejemljivo.

Popolnoma obrnili ploščo

"Vlada si bo v celoti podredila holding in s tem državno premoženje," je opozoril Pogačnik in spomnil na čas, ko je bila PS v opoziciji in je grozila z referendumom o zakonu o SDH. Bratuškova se je takrat s finančnim ministrom Janezom Šušteršičem dogovorila, da bodo umaknili podpise za sklic referenduma, če bo opozicija dobila tri člane (od takrat devetih) v nadzornem svetu, zdaj pa bo vlada (in ne državni zbor) imenovala vse nadzornike, je še opozoril poslanec SDS. Pogoj za umik referendumske zahteve je bil še, da morajo biti tudi hčerinske družbe zavezanke po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja, zdaj pa je rešitev taka, da bo zavezanec le SDH.

"SDH bo lahko imel težave s kapitalsko ustreznostjo in finančno stabilnostjo," meni Pogačnik. Prevzel bo namreč le premoženje in obveznosti Kada in Soda, premoženje, ki je v lasti Republike Slovenije, pa bo le upravljal in to dobil plačano.

Na ministrstvu za finance pripombe na zakon sprejemajo do torka; javna razprava bo tako trajala en teden.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 12:51 19. September 2013.

    EN KUP NESPOSOBNIH NORCEV.ŠE SAMI NEVEDO ZAKAJ SO SE ZBRALI.<br />ME ZANIMA ,KOLIKO DOLGO JIH BOMO TRPELI.

  • 11:45 19. September 2013.

    Ne aspirini, temveč operacija<br />Gospa ne bi več zdravila, saj je prepričana, da zdravilo, ki ga goltajo Slovenci in Slovenke, …

  • 08:25 19. September 2013.

    Strici še niso povedali http://slovenskidnevnik.com/sprememba-v-vrhu-nase-najvplivnejse-politicne-stranke/

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.