Hrvaška: avtobus prebil ograjo, osem mrtvih

Foto: Pixsell Nesreča češkega avtobusa na Hrvaškem. Foto: Pixsell Nesreča češkega avtobusa na Hrvaškem. Foto: Pixsell Nesreča češkega avtobusa na Hrvaškem. Foto: Pixsell Nesreča češkega avtobusa na Hrvaškem. Foto: Pixsell Nesreča češkega avtobusa na Hrvaškem. Foto: Pixsell Nesreča češkega avtobusa na Hrvaškem. Foto: Pixsell Nesreča češkega avtobusa na Hrvaškem. Foto: Pixsell Nesreča češkega avtobusa na Hrvaškem. Foto: Pixsell Nesreča češkega avtobusa na Hrvaškem. Foto: Pixsell Nesreča češkega avtobusa na Hrvaškem. Foto: Pixsell Nesreča češkega avtobusa na Hrvaškem. Foto: Pixsell Nesreča češkega avtobusa na Hrvaškem. Foto: Pixsell Nesreča češkega avtobusa na Hrvaškem. Foto: Pixsell Nesreča češkega avtobusa na Hrvaškem. Foto: Pixsell Nesreča češkega avtobusa na Hrvaškem.
Na avtocesti Zagreb-Split se je davi malo pred četrto uro prevrnil avtobus, poln čeških potnikov. Avtobus je pri predoru Krpani prebil varnostno ograjo, zapeljal na nasprotni vozni pas in se prevrnil. Življenje je izgubilo osem potnikov, po dosedanjih informacijah so bili vsi češki državljani.
Oglej si celoten članek

Po prvih navedbah naj bi bilo v nesreči nedaleč od Zadra ubitih sedem ljudi, a so kasneje našli še eno truplo. Med mrtvimi je tudi šestletni otrok. Namenjeni so bili na 10-dnevne počitnice v okolico Baške vode.

Oblasti že imajo poimenski seznam vseh potnikov (bilo jih je okoli 50), še vedno pa niso identificirali umrlih. V času nesreče so vsi potniki spali.

Življenje deklice visi na nitki

V nesreči je bilo poškodovanih 44 ljudi, od tega osem huje. Najprej so jih oskrbeli v bolnišnici v Gospiću, nakar so najhuje poškodovane s helikopterjem prepeljali v Zagreb. Med njimi sta 13-letni deklici, dvojčici, ki sta sedaj v zagrebškem kliničnem centru, medtem ko je ena ženska na intenzivni negi v zagrebški bolnišnici Dubrava.

Ena od deklic je v komi, ima izjemno hude poškodbe glave ter v predelu trebuha in prsnega koša. Zdravniki se borijo za njeno življenje. Druga deklica pa ima kompliciran zlom noge in ni v življenjski nevarnosti.

Obsedeli v molku

"Najhuje nam je bilo izvleči truplo umrlega otroka. V avtobusu so bili tako šokirani, da nihče ni vprašal zanj," je za vecernji.hr dejal zdravnik Edo Emer, ki je pomagal na kraju nesreče.

"V avtobus smo le s težavo vstopili zaradi vseh polomljenih stolov. Takoj smo videli, da je štiri ali pet oseb mrtvih in da bomo zelo težko dosegli hudo poškodovane. Dva ali trije potniki so nam pomagali, ostali pa enostavno niso vedeli, kje so. Sedeli so, vendar ni nihče potočil niti solze, čeprav bi morali, saj so imeli nekateri težke poškodbe nog, kar je moralo hudo boleti. To je bil strašen šok za njih," je še povedal zdravnik Emer.


Voznik zaspal?

Po pisanju hrvaških medijev naj bi bil za nesrečo kriv voznik avtobusa, ki je za trenutek zaspal in ob tem izgubil nadzor nad vozilom. To potrjuje dejstvo, da naj ne bi bilo nobenih sledi zaviranja avtobusa. Avtobus je sicer začel svojo pot v petek zvečer v Brnu, namenjen pa je bil v Baško vodo pri Makarski.

Kljub drugačnim prvotnim informacijam je med smrtnimi žrtvami tudi voznik avtobusa.

Grozljivo na kraju nesreče

Priče nesreči so bili švicarski državljani, ki so se za las uspeli izogniti trčenju s avtobusom. Sam prizor na kraju nesreče je grozljiv. Novinar omenjenega časnika je tako med drugim povedal, da so gasilci še šest ur po nesreči iz avtobusa odnašali trupla čeških turistov.

Osebne stvari potnikov pa ležijo v razdalji 20 metrov okoli avtobusa. Policistom bo pri razjasnjevanju okoliščin nesreče zelo v pomoč tudi posnetek nesreče.

Zaradi nesreče je bil za ves promet zaprt del avtoceste med Gornjo Pločo in Maslenico v obeh smereh, zaradi česar je prihajalo do zastojev tudi na lokalnih cestah, kamor je bil promet preusmerjen. Ogled kraja nesreče so zaključili okoli 13. ure.

Leta 2008 mrtvih 14 oseb

Septembra 2008 se je samo 15 kilometrov od prizorišča današnje tragedije zgodila še ena huda nesreča. Slovaški avtobus je takrat čelno trčil v nosilni steber nadvoza. Umrlo je 14 ljudi, 30 je bilo huje ali lažje poškodovanih.

Več hrvaških politikov je na Češko že poslalo sožalja. Češki mediji pišejo, da gre za eno izmed najhujših avtobusnih nesreč s češkimi državljani od leta 2003.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 13:25 24. Junij 2012.

    Kaj ti si uspel zbezat in zdaj seres po forumih???

  • 00:38 24. Junij 2012.

    V kraških breznih še danes ležijo kosti otrok in žena, pobitih leta 1945, pa se nobenemu to ne zdi omembe …

  • 23:16 23. Junij 2012.

    avtobus prebije ograjo in pridstane komplet na drugi strani..ok....<br />Hrvaski policisti pa zaprejo skor za cel dan avtocesto v obe …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.