Hrvaška in Slovenija ne preveč obetavno

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Medtem ko se bo slovenska nizka gospodarska aktivnost nadaljevala, bo na Hrvaškem BDP celo padel. Madžarski pa zaradi visokega javnofinančnega primanjkljaja EU napoveduje sankcije.
Oglej si celoten članek

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) sklepa, da se bo nizka gospodarska aktivnost v prihodnje nadaljevala. "Opažamo tudi umirjanje zadolževanja podjetij in nefinančnih družb ter krajšanje ročnosti kreditov, kar bi med drugim lahko bila posledica slabše percepcije Slovenije na finančnih trgih," so med drugim zapisali v Umarju. Sicer sta poleg šibke gospodarske aktivnosti med značilnostmi konca leta 2011 tudi poslabšanje razmer na trgu dela ter stagnacija kreditne aktivnosti domačih bank.

Hrvaška slabše

Na Hrvaškem razmere niso nič boljše. Gospodarstvo slovenske južne sosede se bo letos najverjetneje skrčilo za 0,2 odstotka, je danes napovedala hrvaška centralna banka. Kot je dodala, bodo padcu hrvaškega bruto domačega proizvoda botrovali "opazno nižja rast tujega povpraševanja, pričakovano nizka gospodarska rast članic EU in strukturna šibkost hrvaškega gospodarstva".

Madžarska najslabše?

Največje probleme pa utegnejo imeti na Madžarskem. Evropska komisija namreč ocenjuje, da Madžarska ni dosegla zadostnega napredka v smeri pravočasnega in vzdržnega znižanja presežnega javnofinančnega primanjkljaja, zato je finančne ministre EU pozvala k sprejetju novih sankcij proti državi.

Sankcije bodo uvedene v treh fazah: najprej obrestni depozit v višini 0,2 odstotka BDP – če ne izboljša ukrepanja, se ta spremeni v neobrestni depozit, če pa država še naprej vztrajno krši pravila, ta depozit postane globa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.