Hrvaška minimalna plača za polovico nižja od slovenske

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Hrvaška vlada je ta teden sprejela uredbo, ki z majem zvišuje minimalno plačo. Ta bo tako po novem višja za 170 kun (22,37 evra) in bo do konca leta znašala 2.984,78 kune (392,81 evra) bruto. V Sloveniji minimalna plača znaša 783,66 evra bruto (572,27 evra neto).
Oglej si celoten članek

Glede na uredbo se lahko podjetja iz industrijskega sektorja, ki bi se lahko zaradi dviga minimalnih plač znašla v težavah, s sindikati v okviru kolektivnih pogodb dogovorijo za nižjo minimalno plačo.

V Sloveniji se pri določanju minimalne plače po veljavnem zakonu upošteva najmanj rast cen življenjskih potrebščin, lahko pa še gibanje plač, gospodarske razmere oziroma gospodarska rast in gibanje zaposlenosti. Znesek minimalne plače za tekoče leto določi minister, pristojen za delo, po predhodnem posvetovanju s socialnimi partnerji in ga objavi v uradnem listu.

Do takšne ureditve, sprejete v času vlade Boruta Pahorja, so delodajalci zelo kritični. Z zvišanjem minimalne plače se namreč po njihovem mnenju pojavlja tudi pritisk na preostale plače. Opozarjajo, da vse manjši razkorak med plačami pelje v uravnilovko in pospešeno izgubo delovnih mest.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.