Hrvaška prestavlja mejne prehode

Foto: Žurnal24 Premeščanje meje trenutno ni glavni problem Slovenije v odnosih s Hrvaško.
Hrvaška namerava v Razkrižju svoj del mejnega prehoda preseliti bližje slovenski meji in ga zaradi prihajajočega slovenskega vstopa v schengenski prostor tudi razširiti.
Oglej si celoten članek

Ob preselitvi je prišlo do spora s krajani, saj naj bi novi mejni prehod stal na zemljišču, ki je v slovenski lasti, obenem pa spada v hrvaški kataster. Zunanji minister Dimitrij Rupel je glede dogodka dejal, da so Hrvaško zaprosili za pojasnilo o dogodku, sicer pa se po njegovih besedah ni treba bati česa večjega. "Hrvaško stran smo prosili za pojasnilo o tem dogodku. Mislim, da se ni bati česa večjega, in verjamem, da se bomo dogovorili. To trenutno ni glavni problem med Slovenijo in Hrvaško, ampak je v tem trenutku glavni problem, kako se bo Slovenija opredelila do hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone," je dejal Rupel.

Ob spremembi lege hrvaškega dela mejnega prehoda naj bi tri slovenske družine v treh hišah ostale v prostoru med obema prehodoma. Te tri družine naj bi že leta 1991 meddržavni komisiji za mejo vložile prošnjo za popravek meje, vendar odgovora niso dobili. 150 metrov višje od teh hiš je sicer že postavljen hrvaški mejni prehod Banfi, zato prebivalci ne vidijo vzroka za premeščanje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.