Hrvaška zamudila rok

Foto: Žurnal24 131208_bobo_jandrokovic_zbo
Peto srečanje med Slovenijo, Hrvaško in Evropsko komisijo je preloženo za nedoločen čas. Ker Hrvaška ni pravočasno podala pripomb na Rehnov predlog, je ta raje sprejel trojko.
Oglej si celoten članek
"Srečanje je odpovedano, ker nismo prejeli hrvaškega odgovora," so nam včeraj povedali v uradu evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna. Novica o odpovedi je presenetila tako slovenskega zunanjega ministraSamuela Žbogarja, ki je zjutraj še govoril, da sestanek bo, kot njegovega hrvaškega kolega Gordana Jandrokovića, ki naj bi novico o odpovedi izvedel šele med letom v Bruselj. Trdi, da je pripombe želel predstaviti na sestanku.

Rehn včeraj s trojko
Namesto odpovedanega sestanka se je Rehn včeraj sestal s predstavniki predsedujoče trojke Evropske unije (EU), torej s predstavniki Francije, Češke in Švedske. Poleg napredka v pogajanjih so se pogovarjali tudi o nadaljnjih korakih.

Zamuda na roke Hrvaški?
V medijih so se zadnje dni pojavljala ugibanja, da želi Hrvaška Rehnu odgovoriti šele po vrhu Nata, kjer bi kot nova članica, kar je postala včeraj, lahko lobirala za svoje interese. "Hrvaška z nastopom na vrhu Nata ne bo bistveno pridobila," meni svetovalec za področje Balkana Borut Šuklje. Hrvaški premier Ivo Sanader naj bi namreč že sicer imel zelo dobre povezave s tujino.

Šuklje vidi odgovor na hrvaška dejanja v kontekstu Rehnove napovedi, da ne namerava več govoriti o letnicah vstopa posameznih držav: "Vprašanje vstopa neke države v EU vse bolj pomeni vprašanje vstopa vse regije v EU. Znotraj tega konteksta je tudi odlog Hrvaške na evropsko pobudo o ureditvi meje razumljivejši."
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.