Hrvaške banke ukinile trajne naloge?

Foto: Žurnal24 Bralec nam je sporočil, da so hrvaške banke z novim letom ukinile trajne naloge.
Bralec nam je sporočil, da so hrvaške banke z novim letom ukinile trajne naloge. "Gre za uskladitev poslovanja z novim zakonom. Ukinili smo le eno vrsto trajnega naloga," trdijo na Zagrebački banki.
Oglej si celoten članek

“Hrvaške banke so s prvim januarjem prenehale izvrševati trajne naloge, ker ne smejo zaračunavati provizije,“ nam je sporočil bralec, ki ima na hrvaški obali že več let počitniško hišico. Ukrep naj bi mu po njegovih besedah onemogočil plačevanje mesečnih računov za vodo, elektriko, …

“S prvim januarjem smo morali svoje poslovanje uskladiti z novim Zakonov o plačilnem prometu, ki v prvi vrsti ščiti interese fizičnih oseb. Ena izmed uskladitev zadeva tudi odpoved le ene vrste trajnega naloga vsem strankam naše banke, rezidentom in nerezidentom,“ so nam sporočili iz Zagrebačke banke, članice skupine UniCredit banke.

Pri banki poudarjajo, da gre za trajne naloge javnih storitev, ki so prihajali izključno na naslov Zagrebačke banke. “Ker potrošniki ne poznajo zneska plačila, ga niti niso morali poravnati. V namen uskladitve poslovanja je banka o spremembi te vrste trajnih nalogov že obvestila vse svoje stranke, katerim smo tudi podali alternativne načine plačila.“

Trajniki ostajajo!
Pri Zagrebaški banki so še zapisali, da se njihove stranke še naprej lahko poslužujejo plačevanja preko trajnikov. Ukrep po njihovih navedbah ni bil stroškovno motivirat, ampak sprejet izključno zaradi zaščite interesov klientov. “Vse stranke naprošamo, da se v primeru nejasnosti ali morebitnih težav plačevanje obrnejo na naše svetovalce,“ dodajajo.

Račun na hrvaškem zaradi nižje provizije
Vikendaš nam je kasneje sporočil, da mu je hrvaška banka, kjer ima odprt račun, dala v podpis aneks h pogodbi, kar mu bo omogočilo nadalnje plačevanje preko trajnika.

Poudarimo, da so provizije domačega plačilnega prometa običajno nižje kot provizije čezmejnega plačilnega prometa, kar je tudi razlog, da so se lastniki iz Slovenije odločali plačevati obveznosti preko hrvaških bank.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.