Hrvati bi se s o meji dogovarjali brez mednarodnega sodišča

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Hrvaška vztraja, da je arbitražni postopek preteklost. Zagreb si prizadeva za dvostranska pogajanja o meji na morju in kopnem. Hrvaški zunanji minister Miro Kovač je v pogovoru za nedeljski Večernji list napovedal, da bo slovenskemu kolegu Karlu Erjavcu kmalu predstavil predlog za način reševanja spora o meji med državama.
Oglej si celoten članek

"S Slovenijo smo dosegli pozitiven delovni odnos na vseh ravneh oblasti. Slovenska stran vztraja pri arbitraži, ki je za nas preteklost. Predlagal sem, da poskušamo dvostransko obravnavati problem na temelju mednarodnega prava, a pustimo naj mine nekaj časa," je dejal Kovač.

Pojasnil je, da dvostranski pristop pomeni pogajanja o načinu reševanja problema. Ob tem ni izključil možnost mednarodnega sodišča. Kot je dodal, je imel nekaj pomembnih pogovorov in bo kmalu imel predlog za ministra Erjavca.

Kovač je poudaril, da ni potrebno ljudi z obe strani meje obremenjevati s problemi, ki jih mora rešiti politika.

Kako bo dvostransko rešil spor, ki ni bil rešen 20 let?

"Ali se Hrvati in Slovenci, ki živijo ob Piranskem zalivu, zbujajo z mislijo o tem, da ni urejene morske meje? Ne. Ljudje normalno živijo, ladje pridejo in izplujejo (...) Ni treba hujskati javnosti, da je stanje grozno, ker se nismo dogovorili o meji na morju. V prvi vrsti potrebujemo modus vivendi," je odgovoril na vprašanje, kako misli, da bodo dvostransko rešili spor, ki ga niso uspeli 20 let.

Znova je izpostavil primer Nizozemske in Nemčije, ki sta po nekaj stoletjih našli rešitev za zaliv Dollart, ne da bi uredili vprašanje meje. "S pogodbami so uredili način upravljanja z zalivom," je pojasnil.

Politična odgovornost za škandal glede arbitraže je jasna, zato se je Hrvaška tudi odločila, da mora izstopiti iz postopka, je ponovil Kovač. Ni pa odgovoril na vprašanje, ali Hrvaška zaupa Sloveniji kot partnerki.

Tudi o žici

Na vprašanje, kako misli Hrvaška urediti vprašanje slovenske žične ograje, ki gre po trditvah Zagreba delno čez hrvaško ozemlje, je spomnil, da je Slovenija jasno povedala, da ograja nikakor ne prejudicira državne meje.

"Slovenija je žico postavila, od nje je tudi odvisno, ali bo in kdaj bo to žico tudi odstranila," je povedal v pogovoru, ki je večinoma posvečen odnosom Hrvaške in Srbije ter drugim hrvaškim zunanjepolitičnim vprašanjem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 09:48 18. April 2016.

    Dogovarjati s hrvati se nikoli ni dalo in se tudi v prihodnje ne bo. Naj odločijo drugi in da se …

  • 09:45 18. April 2016.

    dragec, ti daj nazaj državljanstvo, pa na prvi vlak za na jug.

  • 08:07 18. April 2016.

    Hrvaška osladnost zaradi prihajajoče sezone? Ko so bili vabljeni v Haag da povedo razloge za odstop iz arbitraže, niso prišli. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.