Hrvati nam težko sledijo

Foto: Žurnal24 piranski zaliv piran morje
Slovenija je na lestvici konkurenčnosti v turizmu od leta 2007 do 2009 napredovala za devet mest. To pa je za kar dvakrat več kot Hrvaška.
Oglej si celoten članek

Naša južna soseda se je tako v omenjenem obdobju povzpela za štiri mesta in je trenutno na 34. mestu. Slovenija pa se je po podatkih Svetovnega ekonomskega foruma že povzpela na 35. mesto od 133 držav.

Najbolj konkurenčne države v turizmu

1. Švica
2. Avstrija
3. Nemčija
4. Francija
5 Kanada
6. Španija
7. Švedska
8. ZDA
9. Avstralija
10 Singapur

Naša država se je tako glede razvitosti turizma že zelo približala Hrvaški.

Pri nas tako turizem v celotnem bruto domačem proizvodu zavzema 12 odstotkov, medtem ko je na Hrvaškem ta delež 12,5 odstotka.

Leta 2020 na 20. mestu
Glede na načrte slovenske vlade pa bi se lahko v naslednjih letih povzpeli še višje.

Vlada bo tako kmalu ustanovila strateški svet za turizem. Med dolgoročnimi cilji na področju turizma pa je tudi ta, da bi se leta 2020 povzpeli na 20. mesto lestvice najbolj konkurenčnih turističnih držav na svetu.

Najbolj jih tepe razmerje med ceno in ponudbo
Časnik Jutarnji list ob tem navaja glavno pomanjkljivost hrvaškega turizma – razmerje med ponudbo in ceno, še posebno v času svetovne gospodarske krize, ko so turisti še toliko bolj pozorni na stroške in temu primerne destinacije.

Če na tem področju v prihodnosti ne bo večjih premikov, bi se lahko zgodilo, da bi Hrvaško prehitele celo Madžarska, Poljska in Bolgarija, ki so še pred kratkim močno zaostajale za našo južno sosedo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.