Hrvati pa lepo čakajo

Foto: IFP
Foto: IFP
Radioaktivni odpadki. Denarja za odlagališče ni dovolj, morda bo dražja elektrika. Hrvati za svojo polovico še nič.
Oglej si celoten članek

Denarja za izgradnjo odlagališča za radioaktivne odpadke ni dovolj. "Prispevek še zdaleč ni zadosten; to bo vplivalo tudi na ceno električne energije iz nuklearke, razen če se podaljša njeno obratovanje," je pojasnil vrhovni državni revizor Samo Jereb. Računsko sodišče, ki mu predseduje Igor Šoltes, je sicer ocenilo, da postopki izbire lokacije niso bili učinkoviti.

Da bi prišli do lokacije, je vlada poleg načrtovanih nadomestil občinam (v neskladju z zakonom) razširila območje upravičencev. Zato bo po izračunu računskega sodišča nastalo za 86 milijonov evrov dodatnih obveznosti. Mimo zakonskih določb je bilo tudi izplačilo 1,5 milijona evrov nadomestila za izvajanje terenskih raziskav. Občina Krško pa je pripravila še seznam, katere naložbe mora iz proračuna sofinancirati država.

Hrvaška, oh ta Hrvaška
Zdaj je sicer v načrtu, da gradimo odlagališče le za polovico odpadkov, možna pa je širitev, da bi bil prostor še za hrvaško polovico. Bistveno višji stroški brez revizije programa povečujejo tveganja, da se Hrvaška ne bo odločila za skupno odlaganje.

Hrvaška stran je že leta 2009 izrazila pomislek nad previsokimi stroški gradnje odlagališča na lokaciji Vrbina, njihov predstavnik pa je dejal, da bodo začeli rešitve iskati leta 2013. Do takrat bi moralo biti naše odlagališče že zgrajeno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:05 30. Junij 2011.

    Še dobro da imamo Hrvaško,je saj nekdo drugi kriv a ne mi.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.