Hudournik zalil hišo

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal24) Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24

Your browser doesn’t support HTML5 video

Zaradi obilnega deževja je na Jesenicah zalilo več hiš. Glavno cesto skozi Portorož pa je zalila meteorna voda, ki je segala 40 centimetrov visoko.
Oglej si celoten članek
Zaradi obilnega deževja v noči na soboto je okoli 11. ure na Jesenicah hudournik zalil hišo ob cesti proti Javorniškem Rovtu. Po podatkih Branislava Petroviča , poveljnika štaba civilne zaščite občine Jesenice, je meteorna voda zalila tudi več kleti na območju Jesenic.

Stanje hudournika v Javorniškem Rovtu , ki je spodkopal več metrov brežine, preden je zalil dvorišče in kletne prostore nove stanovanjske hiše, se umirja, gasilci iz gasilskih društev Jesenice, Koroška Bela in Javorniški Rovt ga že nadzorujejo. Žrtev k sreči ni bilo, gmotno škodo pa pristojne službe še ocenjujejo. Po informacijah domačinov naj bi bil glavni vzrok za poplavo hudournika nepravilen pristop do urejanja okolice ter tudi nasipanje odpadnega gradbenega materiala.

 

Pošljite nam fotografije

Če imate fotografije posledic današnjih obilnih padavin, pošljite fotografije na mobilno številko ali elektronski naslov naveza@zurnal24.si. Mobilna številka za pošiljanje SMS-ov ali MMS-ov s slikami: 4224. Pred besedilo oziroma v polje Zadeva vpišite ključno besedo NAVEZA. Za fotografijo vam bomo plačali 20 evrov, če jo bomo objavili v časniku Žurnal24 ali tedniku Žurnal. Fotografije, objavljene na spletni strani, se ne honorirajo.

O težavah z zemeljskim plazom poročajo tudi iz Pake pri Velenju. Podrobnosti niso znane.

Burja ovira promet
Zaradi burje je po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste oviran promet na primorski avtocesti med priključkom Senožeče in Koprom, v Vipavski dolini pa prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

Neurje na Obali ni povzročilo škode
Jutranje neurje na Obali ni povzročilo večje škode. Bilo je poplavljenih objektov in kleti, na nekaterih cestah pa so se nabrali manjši nanosi kamenja ali vejevja, ki ga je polomil močan veter.

Hudorunik je poplavil hišo pri Jesenicah. Krajani menijo, da je kriva tudi slaba sanacija vodotoka. © Andraž Sodja

 
V Portorožu kanali za meteorno vodo niso požirali vode, zato je poplavilo obalno cesto od Hotela Kempinski Palace do portoroške bencinske črpalke. Drugih težav ni bilo. Cesta skozi središče Portoroža je bila zjutraj nekaj časa zaprta, sicer pa je deževje še največ dela povzročilo gasilcem, ki so v Piranu, Portorožu in na Bernardinu iz poplavljenih objektov črpali vodo.

 

Prekuhavanje vode

Zaradi povečane motnosti morajo uporabniki vodovodnega sistema Prežganje, ki oskrbuje naselja Prežganje, Malo Trebeljevo, Veliko Trebeljevo, Gabrke in delno Volavlje vodo prekuhavati.

Voda, ki se je zlivala po ulicah navzdol, je zjutraj poplavila Tartinijev trg v Piranu in pri tem dosegla višino dobrih desetih centimetrov. Že kmalu pa so se razmere tudi tam normalizirale. Barke v mandraču so bile polne vode. Da ne bi potonile, so jih nekateri lastniki še med deževanjem praznili. Popoldne je bilo izza oblakov že videti sonce, turisti pa so se v močnem vetru že odpravili na sprehode.

Žalostno podobo v Portorožu kaže včeraj uradno odprta nova promenade, saj je močan veter na nekaterih mestih izruval posajeno okrasno cvetje in odpihnil zgornje sloje na zelenicah.

Strele in vetrolom
V Mengšu je strela udarila v nek poslovni objekt na Baragovi ulici, a k sreči ni povzročila požara. Strela je udarila tudi v neki gradbeni objekt v Češnjicah pri Moravčah, vendar se je tudi tu vse srečno izteklo. V Ločici pri Vranskem je udarila strela, zato je pogorel kozolec in poginila ena krava.

Zaradi močnega vetra, ki lomi drevje, imajo težave v okoli Šmarij pri Jelšah. Burja, ki v sunkih dosega hitrost 110 kilometrov na uro, pa ovira promet na cesti Vipava-Podnanos, so sporočili iz Uprave za zaščito in reševanje.

Reke še naraščajo
Največji porast vremenoslovci pričakujejo v zahodni in predvsem jugozahodni Sloveniji. Močno bodo narasli vodotoki na Primorskem (Dragonja, Rižana, Badaševica ter Vipava in Reka). Zaradi predvidene velike intenzivnosti padavin lahko hitro in močno narastejo manjše reke, potoki in hudourniki tudi drugod po državi, zelo verjetni so tudi nanosi plavin. Močan dež v Avstriji bo povzročil tudi močnejše povečanje pretokov Drave in Mure.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.